Преговарящи тази сутрин постигнаха историческо споразумение на конференция по биоразнообразието на ООН, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Споразумението представлява най-значимият опит да бъдат защитени световната суша и океани и да бъде предоставено жизненоважно финансиране за защита на биоразнообразието в развиващия се свят.

Споразумението за глобална рамка беше постигнато ден преди приключването на Конференцията по биоразнообразие на ООН КОП15 в Монреал. Най-значимата част от споразумението е ангажимент да бъдат защитени до 2030 г. 30% от сушата и водите, считани за важни за биоразнообразието. В момента са защитени 17% от сушата и 10% от морските райони.

Черновата на споразумението също така призовава за набирането на 200 милиарда долара за биоразнообразие от различни източници до 2030 г., както и за полагане на усилия да бъдат поетапно прекратени или реформирани субсидии, от което биха могли да бъдат събрани още 500 милиарда долара за природата. Като част от финансовия пакет споразумението предвижда до 2025 г. да бъдат увеличени до най-малко 20 милиарда долара годишно парите за бедните страни, което е двойно повече от средствата, предоставяни понастоящем. До 2030 г. се предвижда тази сума да достигне 30 милиарда долара.

Някои участници искаха да бъдат въведени по-строги изисквания за субсидиите, благодарение на които храната и горивата са толкова евтини в някои части на света. Документът обаче призовава единствено до 2025 г. да бъдат идентифицирани субсидиите, които могат да бъдат реформирани или поетапно отменени и да бъдат положени усилия те постепенно да бъдат намалени до 2030 година.

Дружеството за опазване на дивата природа и други природозащитни организации обаче изразиха загриженост, че черновата на споразумението отлага за 2050 г. целите за предотвратяване на изчезването на видове, защитата на целостта на екосистемите и поддържането на генетичното разнообразие на популациите. Те се опасяват, че времевата рамка не е достатъчно амбициозна.