Правителството на Испания няма да изпраща испански войски в Украйна. Това обявиха министърът на отбраната Маргарита Роблес и на външните работи Хосе Мануел Албарес. В съвместно изявление пред пресата те допълниха, че "изпращането на войски е абсолютно изключено както от Испания, така и от ЕС или НАТО".

Опроверженията на двамата министри са следствие на намекнатото от коалиционния им партньор в правителството Unidas Podemos, че Испанската социалистическа работническа партия на Педро Санчес е възможно да изпрати и войски, след като вече достави оръжие и боеприпаси, съобщи БНР.

От кабинета веднага реагираха, като опровергаха намеците за пряка намеса във войната на страната на Украйна.

"Всеки, който каже, че имаме някакво намерение да изпратим испански, европейски или натовски войски в Украйна, извършва измама", каза външният министър Хосе Мануел Албарес и допълни, че всичко, което се доставя на Украйна е с "цел отбрана и защита на нейната териториална цялост и суверенитет от незаконната, несправедлива и неоправдана война и за защита на милионите беззащитни цивилни".

"Никога, никакви войски от страна от НАТО, а Испания е една от тях, няма да участват във войната в Украйна. Войските на страна членка се намесват само ако друга държава членка бъде нападната и поиска помощ", добави и военният министър Маргарита Роблес. Тя потвърди информацията, че през март страната ще достави 10 танка "Леопард" на Украйна, както обеща премиера Санчес при посещението си в Киев.