Испанското правителство одобри помилване на деветима каталунски сепаратистки лидери, хвърлени в затвора заради ролята им в организирането на признатия за незаконен референдум за независимост на региона през 2017 година. Това съобщи държавната телевизия ТВЕ след края на правителствено заседание, предадоха световните агенции.

Испанският премиер Педро Санчес заяви в излъчвано по телевизията обръщение, че сепаратистите са помилвани. Санчес изтъкна, че решението е необходимо, за да има помирение.

"Ние искаме да започнем нов етап от диалога и...веднъж завинаги да спрем противопоставянето", каза той.

Премиерът заяви, че помилванията са частични и че остава в сила забраната за заемане на обществени длъжности от осъдените сепаратисти.

Санчес определи помилванията като жест на добра воля и като първа стъпка в процеса по уреждане на острия политически конфликт между испанското правителство и Каталуния.

Според социологически проучвания повечето испанци са против помилванията. Мярката също така среща съпротива от испанската десница и много представители на левицата, което я прави рискован политически ход за Педро Санчес.

Оглавяваната от Санчес ляво правителство на малцинството обаче се нуждае от подкрепата на каталунските депутати, за да прокарва нови бюджети и важни закони, а министър-председателят настоява, че твърдолинейният подход и бездействието на предишните консервативни правителства не са довели до уреждане на задълбочаващия се конфликт.

През 2019 г. сепаратистките лидери получиха присъди между девет и 13 години затвор по обвинения в противодържавна дейност и злоупотреба с обществени финансови средства.

Бившият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас, който получи най-тежката присъда от 13 години затвор, и останалите осъдени политици ще бъдат освободени, след като прекараха зад решетките три години и половина.

Според испанското правителството помилванията могат да бъдат отменени, ако помилваните се опитат да оглавят нов опит за отцепване на Каталуния от Испания.

Един от лидерите, Раул Ромева, който беше осъден на 12 години затвор, каза, че Каталуния ще продължи борбата си за самоопределение.

"С помилването на деветима души те няма да скрият репресиите, които продължават да упражняват срещу стотици сепаратисти. Ние няма да се откажем от борбата: амнистия и самоопределение!", заяви той в Туитър.

Деветимата лидери трябва да бъдат освободени от затвора, след като помилванията бъдат публикувани в испанския държавен вестник.

Сред помилваните са бившият вицепремиер Ориол Жункерас (осъден на 13 г. затвор), "външният министър" Раул Морева, вътрешният министър Жоаким Форн, говорителят на кабинета Жорди Турул и двама от най-известните ръководители на каталунски движения, организирали и агитирали в кампанията за референдума.

Решението не засяга избягалия от Испания бивш каталунски премиер Карлес Пучдемон, който от Брюксел, където се намира, осъди плановете на кабинета.

Помилването на деветимата каталунски сепаратистки лидери е може би най-трудното решение, което премиерът Педро Санчес взима от встъпването си в длъжност в Испания през 2018 година. Освен това то е и най-смелото и най-необходимото, отбелязва френският "Монд".

В края на май тази година Върховният съд (ВК) се противопостави на помилването на каталунски политици. Това решение на съдебната инстанция означава, че испанските власти не могат да помилват напълно осъдените лица. Очаква се правителството да позволи на затворниците да не изтърпят останалите им години затвор, но да им наложи забрана да заемат държавна длъжност.

През октомври 2019 г. испанските въоръжени сили издадоха присъда по делото на политици-сепаратисти, участвали в организирането на референдума за независимост през 2017-а г., Те бяха осъдени на до 13 години затвор. Някои от участниците в случая бяха признати за виновни за подбудителство към бунт и присвояване. Максимална  присъда получи бившия заместник-ръководител на правителството на Каталуния Ориол Хункерас.

На 1 октомври 2017 г. в Каталуния се проведе гласуване за отделяне от кралството. Мадрид нарече този референдум нелегитимен и отказа да признае резултатите от него. На 27 октомври същата година парламентът на Каталуния одобри резолюция за провъзгласяването на независима република. В отговор властите на страната използваха никога не прилагания досега 155-и член от конституцията, който направи възможно ограничаването на самоуправлението в региона.