45-годишната Мар Галсеран е първият испански парламентарист със синдрома на Даун, след като дълги години се бори хората с такива интелектуални увреждания да имат гласност, съобщава The Guardian

"Това е безпрецедентно", казва Галсеран пред изданието.

"Обществото започва да вижда, че хората със синдрома на Даун могат да допринесат много. Но това е много дълъг път", добавя 45-годишната парламентаристка.

Когато Галсеран е на 18 години, тя се присъединява към консервативната Народна партия, привлечена от нейната идеологическа традиция. След което започва бавно да гради своята политическа кариера.

През май миналата година е включена в списъка с кандидати, които Народната партия издига на регионалните избори във Валенсия.

Новината, че Галсеран е получила място в регионалния парламент, идва скоро след това.

"Добре дошла, Мар", пише в социалните мрежи регионалният лидер на партията Карлос Мазон. "Страхотни новини за политиката, преодоляване на бариерите", добавя той.

Постижението изстрелва Галсеран до върха на шепата хора със синдром на Даун, които са преодолели бариерите, за да влязат в света на политиката. През 2020 г. Елеонор Лалу стана първият човек с генетично заболяване във Франция, избран на публична длъжност, като член на градския съвет в северния град Арас, а ирландецът Финтан Брей пък беше приветстван, че е написал история, след като беше избран на политическа позиция в страната през 2022 г.

В Испания пътят на Галсеран в политиката е прокаран от Анхела Бачилер, която през 2013 г. става първият градски съветник на Испания със синдром на Даун в северния град Валядолид.

В продължение на повече от 20 години Галсеран работи като държавен служител във Валенсия, като последно помага за създаването на приобщаваща политика, посветена на подпомагането на семейства с деца със синдром на Даун.

Според Федерацията на хората с Даун Галсеран може и да е първата парламентаристка, която става част от регионален или национален парламент.

"Това е както страхотна новина, така и признание за нейната работа и многото инициативи, в които е участвала. Това е добър пример за това какво е възможно", каза Матия Амор от Down España.

"Има хора, които ме подкрепят. Но има и други, които смятат, че нямам умения. Но това са хора, които не познават мен или произхода ми", споделя Мар Галсеран и определя новата си работа като огромна отговорност.

"Искам хората да ме възприемат като човек, а не само заради моето увреждане", коментира парламентаристката.