"Ние искаме диалог и отговорът е да се постави на масата член 155 (виж по-долу). Посланието е разбрано".

Това Пучдемон написа в Туитър в отговор на ултиматума на испанския премиер Мариано Рахой да се откаже от плановете за независимост, защото в противен случай ще бъдат прекратени правомощията му.

Ултиматум даде на Каталуния 5 дни >>

Пучдемон има предвид разпоредбата, привеждаща в сила неизползвани досега конституционни правомощия, която испанското правителство заплаши, че ще задейства, ако плановете за независимост не бъдат изоставени преди определения краен срок на 19 октомври.

Каталунските лидери подписаха декларация за независимост, но не я "задействаха". Пучдемон предложи на каталунските депутати да замразят прилагането на плана за отцепване, за да дадат време за преговори с испанските власти по въпроса за независимостта.

Ако след края на поставения срок Пучдемон обяви независимост, твърде вероятно е да бъде задействан чл. 155 от конституцията, който разрешава на испанското правителство да прекрати политическата автономност на областта и директно да поеме нейното управление.

Как с чл. 155 Мадрид може да подчини Каталуния >>

Вицепремиерът в регионалното правителство Ориол Жункерас отговори на Рахой в Туитър: "Това, което иска международната общност и което очаква Каталуния, е искрен диалог, а не конфронтация и нови заплахи."

Мариано Рахой отхвърля какъвто и да е диалог, докато отцепването се предлага като възможност.

Испанският в. "Паис" сравни тактиката на Карлес Пучдемон с тази на гръцкия премиер Алексис Ципрас по време на поискания от него референдум през 2015 г.
В публикация, цитирана от изданието "Вима", испанският вестник използва термина "салто мортале", за да опише "отстъплението" на Пучдемон.

"Салто мортале" е политически термин, който означава завой на 180 градуса. Премиерът на Гърция направи известна тази фраза, след като доведе страната си до референдум, на който гърците трябваше да отговорят на въпроса дали приемат плана за споразумение с международните кредитори. Въпреки че повечето гърци казаха "не", Ципрас реши да направи точно обратното", пише испанският вестник, цитиран и от БТА.

Испанската конституция предвижда механизми, които позволяват на централната власт да се намеси пряко в делата на даден автономен регион в случай на криза - какъвто е случаят с Каталуния - "референдумът за самоопределение" от 1 октомври е противоконституционен.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Ще мине ли ултиматумът на Мадрид?


Как действа чл. 155 от испанската конституция


Разпоредбата на чл. 155, която не е била използвана никога досега, позволява да се вземат "необходимите мерки, за да накара да се спазват задълженията", наложени от конституцията или други закони, със "съгласието на абсолютно мнозинство в Сената".
  • Член 155 позволява да "се поставят под контрол политическите и административните органи на разбунтувала се автономна област".
  • Испанският премиер няма право да задейства едностранно член 155. Той трябва първо да призове председателя на правителството на Каталуния (или кой да е друг регион) да възстанови конституционния ред и да му даде срок, в който да направи това.
  • Ако това не стане, премиерът на Испания сезира Сената, където Народната партия , на която Рахой е председател, има мнозинство, и съобщава какви "необходими мерки" смята да приложи.
  • Ако предложенията на премиера бъдат одобрени с абсолютно мнозинство, той получава право да ги приложи. Процесът може да отнеме до 10 дни.