За първи път член на кралското семейство на Испания по права линия ще трябва да отговаря на подобни обвинения, съобщи БТА.

Това е тежък удар за фамилията, чийто авторитет вече пострада от разследването за корупция и финансови злоупотреби срещу съпруга на Кристина - бившата хандбална звезда Иняки Урдангарин.

Съдията Хосе Кастро от съда в Палма де Майорка, който разследва от 2010 г. случая, пренебрегна мнението на испанската прокуратура да не се повдигат обвинения срещу Кристина. През пролетта на 2012 г. съдията за първи път предяви обвинения срещу инфантата, но това решение беше анулирано, след като прокуратурата го обжалва.

Магистратът се опитва да установи дали кралската дъщеря е имала връзки с финансовите измами, приписвани на съпруга си.

45-годишният Урдангарин, посветил се на бизнеса, е заподозрян, че е отклонил 6,1 милиона евро държавни средства заедно с бившия си съдружник Диего Торес, докато е бил председател от 2004 г. до 2006 г. на дружество с нестопанска цел.

Повечето испанци искат кралят да абдикира

Почти 2/3 от испанците искат кралят им да абдикира и да предаде короната на сина си според проучване на общественото мнение, публикувано на 5 януари - рождения ден на монарха, предаде Ройтерс. (Роден е през 1938 г.)

Крал Хуан Карлос, който е на трона от 38 години, някога бе един от най-обичаните монарси в света, уважаван заради ролята му за връщането на Испания към демокрация през 70-те години на 20-и век след смъртта на диктатора Франко.

Но испанците постепенно се разочароваха от продължителното разследване за корупция срещу дъщеря му принцеса Кристина и съпруга й, още повече в момент на икономическа криза и масова безработица.