Апелът бе отправен, след като по-рано стана ясно че стотици фирми са преместили своите седалища на други места, заради несигурното положение в региона.

По време на първото си посещение в Каталуния след налагането на директен контрол над областта от Мадрид, Рахой призова „всички компании, които работят или са работили в Каталуния да не си тръгват“.

Да си върнем демократична и свободна Каталуния, апелира испанският премиер.

Той заяви също, че „трябва да възстановим Каталуния от разрухата на сепаратизма“.

Премиерът декларира, че е възстановил законността и демокрацията, като е поставил Каталуния под прякото управление на Мадрид.

"Искаме Каталуния - разумна, предприемчива, динамична, приветлива и отворена, сигурна и надеждна. Каталуния е Испания и Испания е Каталуния", добави той.

Рахой призова каталунците да изгонят сепаратистите от регионалния парламент на насрочените от него избори на 21 декември.

Той каза пред присъстващите на митинга на Народната партия: "Искаме масово участие (в изборите), за да поставим началото на нов период на нормалност. Важно е да възстановим чувството за нормалност в Каталуния, и то възможно най-бързо, за да намалим социалните и икономическите напрежения".

Испанският премиер е на посещение в Барселона, където открива предизборната кампания на своята Народна партия за предсрочния парламентарен вот на 21 декември.

Гласуването стана необходимо след като местното правителство бе разпуснато заради опита да обяви независима република Каталуния в края на октомври.

Рахой призова също така „мълчаливото мнозинство“ да излезе и даде своя глас в края на декември, като по този начин се обърна към по-голямата част от населението на Каталуния, която отказа да вземе участие в референдума за независимост.

Избирателната активност в проведеното на първи октомври гласуване бе 43%.

Двама от всеки трима каталунци са на мнение, че излизане на Каталуния от Испания е невъзможно в относително близко бъдеще, сочат резултати от анкета, публикувани в испанския вестник "Паис".

Освен това 76 на сто от анкетираните смятат, че решението на Мадрид да свика предсрочни регионални избори в автономната област е разумно, показва социологическото проучване.