Групировката "Ислямска държава" потвърди смъртта на лидера си Абу Бакр ал Багдади и определи за свой водач Абу Ибрахим Ал Хашеми Ал Кураши, съобщиха Ройтерс и Франс Прес.

Багдади загина при операция на американските спецчасти в северозападната част на Сирия през уикенда. На разпространеното от Пентагона видео се вижда как десетина морски пехотинци се приближават през нощта в събота срещу неделя до комплекса, в който се е криел лидерът на "Ислямска държава".

Притиснат от военните лидерът на ИДИЛ взривява бомба в тунел. Експлозията убива освен него и две малки деца. Загиват още четири жени и един мъж.

В съобщението на джихадистите се посочва още и че говорителят на „Ислямска държава“ Абу ал Хасан ал Мухаджир също е мъртъв. Той е загинал при съвместна операция на американци и кюрди на 27 октомври.

Роденият през 1971 година в Самара, Ирак Абу Бакр ал Багдади стана известен за света през юли 2014 г., когато произнесе проповед в джамия в Мосул точно след като силите на "Ислямска държава" бяха завзели северния иракски град и обявиха създаването на халифат. За него не се знае нищо до американското нахлуване в Ирак през 2003 г. - вероятно дотогава той е само местен духовник в джамия. Включва се в екстремисткото движение срещу окупацията и през 2004 г. е заловен и държан няколко месеца в центъра за задържане, известен като лагера Бука, след което е освободен. Твърди се, че има докторска степен по ислямски изследвания от багдадски университет. През 2010 г. става водач на "Ислямска държава" в условия на хаос.