Корабът "Верила", задържан в Ирландия заради наркотици на борда, е освободен, съобщиха от Параходство БМФ, които са собственик на плавателния съд.

След като властите в Ирландия разрешиха отплаването му, той ще напусне пристанище Фойнс по-късно днес.

Корабът "Верила" беше задържан на 19 декември, след като на борда му бяха открити около 300 килограма кокаин. Екипажът - 17 българи и един украинец, бяха задържани за разпит. Ирландските власти оставиха в ареста само двама души - вторият механик Камен Петков, на 35 години, и рулевият Никола Пенчев, на 32 години. Те са с повдигнати обвинения за трафик на наркотици, първото заседание беше на 9 януари, властите в Ирландия не дадоха подробности за него. В първите дни на януари останалите моряци от екипажа се завърнаха в България.

Корабът ще отплава днес с новия екипаж, който ги замени.

В писмо на изпълнителния директор на БМФ капитан Александър Калчев благодари на ирландските разследващите органи за бързите и резултатни действия по установяване на виновните лица. От Параходството заявяват, че продължат да съдействат на разследването, за да може извършителите да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

Фирмата ще предприеме и паралелни съдебни действия срещу всички, за които се установи и докаже съпричастност към това тежко престъпление, се казва още в изявлението.

"Корабът ще бъде освободен, всичко друго са спекулации. Компанията няма никаква вина, тъй като ако имаше вина, корабът щеше да бъде конфискуван", заяви по-рано днес председателят на КРИБ и собственик на "БМФ" Кирил Домусчиев.

Той обясни, че няма нищо странно в казуса с кораба "Верила".

"Корабите по света масово се търсят от криминални структури и организации за превозването на наркотици по море. Това няма да бъде последният случай, в който се използва дадена компания от криминални контингенти, които са задържани", каза Домусчиев, който се надява, че ще се стигне до присъди за хората, качили наркотиците в кораба.

Компанията прави вътрешни проверки по случая с "Верила". Домусчиев се закани, че ще води дела за материалните и финансови щети, нанесени му заради кораба. Екипажите се качват със свидетелства за съдимост, но не може да се установи дали са контактували с криминални организации, за да качи на борда на кораба толкова голям обем от наркотични вещества.

За Кирил Домусчиев е по-притеснителна ситуацията с кораба "Руен", заловен от сомалийските пирати в Червено море. Пиратите искат само паричен откуп и се водят разговори за съдействие от страна на правителството, Министерство на външните работи и международни организации и държави. Всичко е оставено в ръцете на преговарящия екип със сомалийските пирати.

Моряците са добре и са здрави, има контакти със сомалийските пирати, уточни Домусчиев.

Не е подценена възможността да има въоръжена охрана на кораба "Руен", тъй като още на следващия ден преди да бъде пленен корабът, е трябвало да има въоръжена охрана. "Просто го деляха 12 часа, а зоната, в която го плениха, е зона, в която никога не е пленяван кораб", каза още Кирил Домусчиев.