Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан пристигна на посещение в Оман, където ще бъде първата му спирка от регионалната обиколка, съобщи Министерството на външните работи в Техеран, цитирано от Ройтерс и БТА. Това се случва почти седмица след предполагаемия израелски удар срещу иранското консулство в Дамаск, при който бяха убити висши ирански военни.

"Амир Абдолахиан пътува до Оман като първа дестинация от регионалната си обиколка начело на политическа и парламентарна делегация. На срещите ще бъдат обсъдени двустранни и регионални въпроси като Газа", казаха в официалното си съобщение от министерството.

Според Франс прес Абдолахиан вече се е срещнал в Оман с представител на хусите и е изразил подкрепа за техните атаки срещу кораби в Червено море.

Предполагаеми израелски военни самолети бомбардираха комплекса на посолството на Иран в Сирия в понеделник, а при удара, според Иран, са били убити седем командири от Революционната гвардия, включително трима висши.

Съединените щати са в състояние на повишена готовност и се подготвят за възможна атака от страна на Иран, насочена срещу израелски или американски обекти в региона в отговор на нападението в Дамаск, каза американски официален представител в петък.

Израелската армия засили въздушните удари в Сирия срещу Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран и подкрепяната от Техеран ливанска въоръжена групировка "Хизбула", и двете от които подкрепят режима на сирийския президент Башар ал Асад.

Израел обикновено не обсъжда атаките на силите си срещу Сирия. Запитан за удара миналата седмица, израелски военен говорител каза: "Ние не коментираме съобщенията в чуждестранните медии."

След избухването на войната в ивицата Газа свързаната с Иран йеменска групировка започна да извършва нападения в Червено море срещу според нея свързани с Израел кораби в знак на подкрепа за палестинците.