Иранският президент Ебрахим Раиси отново отправи заплахи към Израел по време на военен парад в Техеран във вторник, с който беше отбелязван Денят на армията, предаде Асошиейтед прес.

Раиси не критикува Саудитска Арабия, с която Иран се стреми да изглади отношенията си.

"Враговете ни, особено ционисткият режим, получиха послание, че дори и най-малкото действие срещу страната ни ще предизвика суров отговор на въоръжените ни сили, който ще включва и разрушаването на Хайфа и Тел Авив", заяви Раиси.

"Нашите въоръжени сили сърдечно подават ръка на страните в региона, които искат да създадат сигурност", допълни той.

Миналия месец Иран и Саудитска Арабия с посредничеството на Китай се споразумяха да възстановят дипломатическите си отношения и отново да отворят посолствата си, след като отношенията между двете страни бяха обтегнати в продължение на седем години. Освен това Рияд размени военнопленници с подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, припомня АП.

На парада в Техеран, който се провежда близо до мавзолея на покойния основател на Ислямска република Иран Имам Хомейни, присъстват високопоставени служители и висши военни командири.

Обявяването на 18 април за Ден на армията в календара на Ислямска република Иран беше една от инициативите на Имам Хомейни във време, когато армията на страната беше изправена пред различни форми на вътрешен и външен саботаж.

Снимка: АР/БТА

В кулоарите на събитието нес командирът на сухопътните сили на иранската армия каза пред репортери: "Ще станем свидетели на нова сила в много близко бъдеще".

Бригаден генерал Киумарс Хейдари добави, че сухопътните сили са преминали през дълбоки промени в структурата на своята същност и идентичност през последните няколко години. Сухопътните сили вече са оборудвани с най-съвременни оръжия, отбеляза още той. "Преди няколко дни добавихме 1084 нови единици техника към сухопътните войски", посочи той. Сухопътните сили са разположени в четирите краища на страната и границата, каза той и добави, че те наблюдават границите.