Задържан в САЩ иранец и държан в ирански затвор американец бяха освободени, съобщиха днес иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф и американският президент Доналд Тръмп по повод размяна на затворници между Вашингтон и Техеран, предаде Франс прес, цитрана от БТА.

"Радвам се, че професор Масуд Солеймани и Сиюе Ван скоро ще се съберат със семействата си", написа Зариф в Туитър и публикува снимка със сънародника си  в Цюрих, преди да отлетят за Техеран.

Той изрази специални благодарности към швейцарското правителство, което представлява интересите на САЩ в Иран след скъсването на дипломатическите отношения между тези две страни през 1980 г.

Иранската агенция ИРНА съобщи, че Солеймани, професор в университета Тарбиат Модарес, е бил освободен "след една година незаконно задържане и предаден на ирански представители в Швейцария".

Тръмп съобщи в комюнике за освобождаването на Ван, докторант по история в университета Принстън в САЩ.

"След като беше държан в продължение на три години в Иран, Сиюе Ван е на път за Съединените щати", посочи президентът, който обаче не спомена за освобождаването на Солеймани.

Тръмп благодари на "нашите швейцарски партньори за помощта им в постигнатото чрез преговори с Иран освобождаване" на американския гражданин, съобщи Асошиейтед прес.

Американският представител в Иран Браян Хук посрещна в Цюрих Сиюе Ван

Снимка: U.S. State Department via AP/БТА