Иран е уведомил международни ядрени инспектори, че планира да обогатява уран до 20 процента в подземните си инсталации във Фордо, предаде АП, като се позова на иранската ИРНА.

Вестта за писмото на Техеран до Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) бе разпространена снощи от "Уолстрийт джърнал". Представителят на Русия в МААЕ Михаил Улянов я потвърди, след което думите му бяха цитирани от ИРНА. Засега няма коментар от ръководството на агенцията на ООН за ядрен надзор.

Обогатяването на уран до 20 на сто е далеч от нивата за добиване на ядрено оръжие, но то е знак, че Иран засилва натиска си върху Запада заради ядрената сделка, от която САЩ се оттеглиха.

Иран ще отвърне на "всички действия на неприятеля", предупреди командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция генерал Хосейн Салами, цитиран от Франс прес.

"Днес ние сме тук, за да се уверим в нашата военноморска мощ срещу враговете, които се хвалят и ни заплашват", заяви генералът по време на инспекция на войски, разположени на ключовия остров Абу Муса в Залива. "Ще отговорим със същата сила на всички действия на неприятеля спрямо нас", подчерта той,

Остров Абу Муса е разположен близо до входа на стратегическия Ормузки проток, през който преминава една пета от световния добив на петрол, припомня АФП, като отбелязва, че напрежението между САЩ и Китай се засили с наближаването на годишнината от убийството на иранския генерал Касем Солеймани, станал жертва на американски удар, който беше нанесен в Багдад на 3 януари миналата година. Тогава Иран отвърна с обстрел на иракски бази, в които се намираха американски войници.