"Имам подозрения за неестествената суша, засегнала южната част на страната. Потисничеството и световният колониализъм (както иранските ръководители наричат Запада - бел. ред.) влияят върху метеорологичната обстановка с технологични средства (. . .) и това е част от необявената война срещу Иран", заяви вицепрезидентът по културното наследство и туризма Сайед Хасан Мусави, цитиран от иранската агенция Фарс, предаде БТА.

От няколко години Южен Иран редовно страда от суша, а през последните седмици беше връхлетян от силни пясъчни бури, парализирали множество градове. Пясъчните бури са ново явление с все по-сериозни последици в Иран.
Те идват от Ирак, където, поради войната, в последните 20 години пустинята превзема нови и нови територии.

През май 2011 г. президентът Махмуд Ахмадинеджад вече обвини западните страни, че са "разработили планове за предизвикване на суша" в Иран.

"Според докладите за климата, чиято точност се потвърди, европейските държави използват специална техника, за да предизвикват дъждове (над Европа) и да пречат на дъждовните облаци да достигат района (на Близкия изток), и по-специално Иран", заяви той тогава.