Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че страната му няма друг избор, освен да произвежда ракети за нуждите на отбраната си. Така той на практика се отказа от собствените си думи, съдържащи намек за евентуални преговори със САЩ за ракетната програма на Техеран, предаде Асошиейтед прес.

Тази седмица иранският първи дипломат каза в интервю за телевизия Ен Би Си нюз, ако САЩ искат да преговарят за ракетите на Иран, трябва "първо да спрат да продават всички тези оръжия, включително ракети в нашия регион".

Иран дълго време отказваше да преговаря за програмата си за балистични ракети, която е под контрола на Корпуса на гвардейците на иранската революция, пряко подчинен на върховния лидер аятолах Али Хаменей. Думите на Зариф съдържаха намек, че е възможно започване на преговори. Но иранската мисия в ООН побърза да заяви, че казаното от Зариф е чисто "хипотетично" и че въпросът за иранските ракети категорично не подлежи на преговори.

В днешното си изявление Зариф също даде заден ход. Той се върна към войната между Иран и Ирак през 80-те години и каза, че осем години Саддам Хюсеин е засипвал иранските градове с ракети и бомби, доставени му от Изтока и Запада. "Междувременно никой не продаваше на Иран средства за защита. Нямахме друг избор освен да създадем собствени. А се сега те се оплакват", подчерта Зариф. "Вместо да заобикалят въпроса, САЩ трябва да престанат да продават оръжие на днешните превъплъщения на Саддам", заключи Зариф.