От тази сутрин Иран обогатява уран на ниво от над 4,5 процента, съобщи иранската агенция ИСНА, като се позовава на Бехруз Камалванди, говорител на Иранската организация за атомна енергия, предадоха Франс прес и ТАСС

"Тази сутрин Иран прехвърли прага от 4,5 процента за обогатяване на уран", се казва в информацията на ИСНА. Вчера Техеран обяви, че започва да обогатява уран до равнища, надхвърлящи ограниченията в международното споразумение за иранската ядрена програма от 2015 г. В договора лимитът е 3,67 процента.

Говорителят на Иранската организация за атомна енергия освен това заплаши, че Иран ще рестартира деактивираните центрофуги за обогатяване на уран и рязко ще увеличи обогатяването до 20 процента, предаде Ройтерс.

Русия днес изрази безпокойство от решението на Техеран да започне да обогатява уран до ниво, което е забранено в международния договор, предаде Франс прес. "Русия настоява преди всичко за продължаване на диалога и усилията на дипломатическия фронт", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който обвини САЩ, че носят отговорност за напрежението с Иран.

Китай също упрекна САЩ за ситуацията с Иран. Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан каза, че именно "максималният натиск на САЩ върху Иран е породил иранската ядрена криза", предаде Франс прес.

Говорител на германското външно министерство заяви, че Иран трябва да бъде убеден да спазва ангажиментите си по сделката, а Франция си даде една седмица срок, за да се опита да установи диалог между всички страни по ядрената сделка, предаде Ройтерс.

Международната агенция за атомна енергия каза, че проверява твърденията на Иран, че е обогатил уран над лимитите от сделката.