Иран преустанови екзекуцията на трима осъдени на смърт участници в протестите от ноември 2019 г., предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

"Внесохме молба (за нов процес) във Върховния съд и той я уважи. Надяваме се присъдата да бъде анулирана", каза един от адвокатите на обвиняемите Бабак Пакниа.

Според иранската съдебна власт в телефоните на тримата обвиняеми са намерени доказателства, че те са опожарявали банки, автобуси и държавни сгради по време на протестите.

Говорителят на съдебната система Голамхосеин Есмаили заяви във вторник, че все още е възможно присъдата да бъде променена поради "извънредни процедури", имайки предвид законова норма, която позволява повтаряне на процес, ако ръководителят на съдебната власт сметне това за необходимо. Ако Върховният съд даде съгласие, осъдените на смърт имат право отново да обжалват присъдите си дори след като апелативен съд вече е потвърдил първоначалната присъда.

На 15 ноември 2019 г. в стотина града на Иран избухнаха протести след обявяване на рязко покачване на цената на бензина в обстановка на икономическа криза.

Според правозащитната организация Амнести интернешънъл в тези протести са убити 304 души, а хиляди са били задържани, а според група работещи за ООН независими експерти убитите може да са над 400 души, в това число 12 деца.

Според иранските власти в размириците са убити 230 души, а според САЩ - над 1000.