Иран заяви днес, че е започнал да обогатява уран до 20 процента, предаде Асошиейтед прес, като се позова на иранската държавна телевизия.

Правителственият говорител Али Рабией каза, че президентът Хасан Рохани е разпоредил това действие, което се извършва подземния ядрен обект Фордо.

Преди десет години решението на Иран да започне обогатяване до 20 процента едва не доведе до израелски удар срещу ирански ядрени обекти. Напрежението се успокои след подписването на споразумението за иранската ядрена програма през 2015 г.

Възобновяването на обогатяването до 20 процента може да поднови конфронтацията. Иран предприема този ход в момент на засилващо се напрежение със САЩ, отбелязва АП.

През 2018 г. американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от сделката за ядрената програма на Иран. След това имаше поредица изострящи напрежението инциденти между двете страни.

Решението за започване на обогатяване до 20 процента беше взето, след като иранският парламент прие законопроект, насочен към повишаване на обогатяването на уран, за да се окаже натиск върху Европа с цел облекчаване на санкциите срещу Иран.

Този ход също така служи като средство за натиск преди встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Джо Байдън, който казва, че е готов да върне САЩ към ядрената сделка.

Миналата седмица Иран уведоми Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че планира да предприеме тази стъпка.

Обогатяването на уран в проценти

Към момента Иран обогатява до 4,5%.

По-високите нива пораждат опасения, че Техеран ще може да работи за създаване на ядрено оръжие, което изисква 90% обогатяване. Иран от години заявява, че няма подобни планове и че ядрената му програма е само за мирни цели.

За да се гарантира, че Иран няма да се стреми към придобиване на ядрено оръжие група от шест световни сили засега се придържат към ядреното споразумение, което наред с други ограничения лимитира обогатяването на уран до 3.67%.

ЕС: Техеран да спазва задълженията си

Научихме за съобщението на Техеран за намерение производството на уран да бъде увеличено с 20 на сто, заяви днес говорител на Европейската комисия.

Ако тези намерения бъдат приложени, това ще представлява значително отклонение от поетите от Техеран задължения по ядрената сделка, с тежки последици за неразпространението на ядрено оръжие, добави той. Важно е да се избягват всякакви стъпки в разрез със споразумението, допълни говорителят.

По неговите думи засега МААЕ не е изяснила практическите последици от обявеното намерение на Техеран. Говорителт отбеляза, че по-късно днес агенцията ще съобщи на държавите по споразумението най-новите данни, с които разполага.

Нека изчакаме данните на МААЕ, на чиято основа взимаме решения, призова говорителят. Споразумението ще остане в сила, докато всички участващи страни спазват в действията си поетите задължения, добави той.