Хаменей нареди на силите за сигурност да изправят пред правосъдието отговорните за едно от най-тежките нападения срещу елитното подразделение Корпус на гвардейците на Ислямската революция /КГИР/. То е най-могъщата бойна единица в състава на иранските въоръжени сили и му е пряко подчинено. Почти половината от убитите бяха представители на КГИР.

Изявлението на Хаменей вероятно ще засили напрежението с иранския съперник Саудитска Арабия и някои от съюзниците й в Залива, които заедно със САЩ работят за изолирането на Техеран, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това престъпление е продължение на заговорите на държавите от региона, които са марионетки на САЩ, и целта им е да създадат несигурност в нашата скъпа страна", заяви Хаменей в изявление, публикувано на страницата му в интернет.

Той не назова държавите от региона, за които предполага, че са отговорни за това. Израел също е важен американски съюзник, противопоставящ се на Техеран.

Етническо арабско опозиционно движение на име Национална съпротива "Ахваз", което иска създаването на отделна държава в богатия на петрол район Хузестан, пое отговорност за нападението.

Същото направиха и джихадистите от "Ислямска държава". За нито едно от двете поемания на отговорност не бяха приведени доказателства. И четиримата атентатори бяха убити.

Нападението, при което бяха ранени най-малко 70 души, беше извършено срещу трибуна в град Ахваз, където бяха застанали ирански официални представители, за да наблюдават ежегодния военен парад за отбелязване на годишнината от началото на Иранско-иракската война (1980-1988 г.), съобщи иранската държавна телевизия.

Иран беше сравнително стабилен в сравнение със съседните арабски страни, които след Арабската пролет през 2011 г. бяха обхванати от вълнения.

При нападението в Ахваз са загинали жени и деца, предаде официалната осведомителна агенция ИРНА. В социалните мрежи бяха споделени снимки, на които войници предпазват деца с телата си или ги изнасят.

Атентаторите са били скрили оръжията си край маршрута на парада няколко дни преди това, заяви говорител на иранските въоръжени сили.

"И четиримата терористи бързо са били неутрализирани от силите за сигурност", каза говорителят по държавната телевизия. "Сред убитите са четиригодишно момиченце и прикован в инвалидна количка военен ветеран", добави той.

Нападенията срещу военните в Иран са рядкост.

"САЩ застават до народа на Иран и призовават режима в Техеран да се съсредоточи върху гарантирането на тяхната безопасност", каза говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ.

През юли десет души от КГИР бяха убити от кюрдски бойци при атака срещу пост на КГИР на границата с Ирак.

Миналата година, при първото нападение с жертви в Техеран, за което отговорност пое "Ислямска държава", бяха убити 18 души в парламента и мавзолея на аятолах Рухола Хомейни, основателя на Ислямската република.

Иранските власти привикаха европейски дипломати заради нападението

Иранските власти привикаха дипломатическите пратеници на Холандия, Дания и Великобритания снощи заради нападението срещу военния парад. Тези страни бяха обвинени, че приютяват на своя територия ирански опозиционни организации, предаде иранската осведомителна агенция ИРНА, цитирана от Ройтерс.

Етническо арабско опозиционно движение на име Национална съпротива "Ахваз", което иска създаването на отделна държава в богатия на петрол район Хузестан, пое отговорност за нападението.

Някои от представителите на етническите сепаратистки движения в Иран се намират в европейските страни.

Говорител на иранското министерство на външните работи заяви, че Техеран "е поискал от тези правителства да осъдят нападението и да екстрадират в Иран свързаните с него хора, за да бъдат изправени на съд".

"Неприемливо е, че тези организации не се обявяват за терористични от ЕС, стига да не са извършвали терористичен акт в Европа", каза говорител на иранското министерство на външните работи.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази съболезнования във връзка с нападението в Иран, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на неговия говорител.

"Генералният секретар осъжда днешното (вчерашното) нападение в град Ахваз в Югозападен Иран, в резултат на което, както бе съобщено, са загинали много хора, включително деца. Той изразява съболезнования на семействата на жертвите и правителството, както и на иранския народ", заяви говорителят. Той допълва, че Гутериш пожелава скорошно възстановяване на ранените.

Терористичният акт в Ахваз е "отговор на победата в Сирия и отказа на Иран да се подчини на американския диктат", заяви ливанската шиитска партия Хизбула в разпространено чрез телевизията "Ал Манар" изявление.

В него се подчертава, че силите стоящи зад организирането на терористичния акт в Ахваз, са се стремяли "да дестабилизират ситуацията в Иран и да отслабят вътрешния фронт". Такава цел, както се отбелязва в изявлението, "преследват САЩ, които въведоха едностранни санкции срещу Иран и се опитват да установят икономическа блокада".

Бойците на Хизбула воюват на страната на сирийската армия.