Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че няма напредък в преговорите с Иран по чувствителните въпроси, като например повторното инсталиране на камери за наблюдение и обясненията за открити следи от уран в недекларирани обекти, предаде Ройтерс, като се позова на два 3-месечни доклада агенцията.

В същото време запасите на Иран от обогатен до 60% уран, което го приближава до оръжейния клас, продължават да нарастват в сравнение с предходното тримесечие, макар и с по-бавни темпове, въпреки че част от него е била разредена, се казва в един от поверителните доклади на МААЕ за държавите членки.

В докладите, изпратени до страните членки на МААЕ преди поредната тримесечна среща следващата седмица на нейния 35-членен борд на управителите, се казва, че след ограничен напредък по отношение на повторното инсталиране на камерите за наблюдение на МААЕ през предходното тримесечие, оттогава насам не е имало никакъв напредък, което допълнително повишава напрежението със западните сили.

През март Иран и МААЕ обявиха споразумение за преинсталиране на камерите за наблюдение, въведени по силата на договореност с основните сили през 2015 г., но миналата година те бяха премахнати по искане на Техеран. Само част от камерите и другите устройства за наблюдение, които МААЕ искаше да постави, бяха инсталирани.

"Беше постигнат известен напредък, но не толкова, колкото се надявах", добави той. "Това, което трябва да се случи сега, е един устойчив и непрекъснат процес, който да доведе до изпълнение на всички ангажименти (...) без повече забавяния", заяви през ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси.

Още тогава Гроси отбеляза, че в противоречие на ядреното споразумение от 2015 г., Иран вече е натрупал доста над 100 килограма обогатен уран с висока степен на чистота до 60%.

Според експерти 50 килограма са достатъчни, за да бъде създадено ядрено оръжие, ако уранът бъде обогатен още малко.

Техеран вече от няколко години пренебрегва поетия с ядрената сделка от 2015 г. свой ангажимент да ограничава ядрената си програма, след като през 2018 г., по време на мандата на Доналд Тръмп, правителството на САЩ едностранно реши да се изтегли от споразумението.

Иран многократно е подчертавал, че развива ядрената си програма единствено с граждански цели и отхвърля опасенията, че се опитва да създаде ядрени оръжия.