Говорител на външнополитическото ведомство, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс, каза, че през януари т. г. е пратил сумата, едва след като се уверил, че американски затворници в Иран са били освободени и качени на самолет за дома.

Тази информация се разминава с предишни твърдения на Вашингтон по въпроса за 400-те милиона долара, който получи силен отзвук в предизборната кампания в САЩ.

Преговорите за връщане на парите по стар търговски спор са били водени отделно от преговорите за освобождаване на затворниците, обаче САЩ са задържали плащането, докато американските граждани не напуснат Иран, заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

И двете събития, следователно и двата полета, са се случили на 17 януари.

Американската администрация за първи път заявява публично, че е използвала парите като средство за натиск, за да осигури освобождаването на задържаните от Техеран, отбелязва Ройтерс.

Трима от петимата освободени са били част споразумение за размяна на затворници, последвало вдигането на повечето международни санкции срещу Иран след споразумението по иранската ядрена програма от 2015 г. Друг затворник е избрал да остане в Ислямската република, а петият е бил освободен отделно.

Преди близо 3 седмици "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че администрацията на Обама през януари тайно е изпратила в Иран самолет с 400 милиона долара в брой след освобождаването на четирима американци от ирански затвор.

Президентът Обама и държавният секретар Джон Кери, както и техни говорители отхвърлиха обвиненията, че сумата представлява откуп.

По думите на Кери преводът уредил стар ирански съдебен иск - за 400-те милиона долара, замразени след 1981 година, плюс 1,3 милиарда долара лихви.

Парите били част от доверителен фонд, използван от Иран, за да купува американско оръжие преди революцията от 1979 г., след която двете страни прекъснаха дипломатическите си отношения.