Иран е получил снощи чрез Оман съобщение от президента на САЩ Доналд Тръмп, че го заплашва американско нападение, заявиха ирански служители, цитирани от Ройтерс и БТА.

"В посланието си Тръмп каза, че е против каквато и да е война с Иран и иска да разговаря с Техеран по различни въпроси . . . той ни даде кратък срок за отговор, но незабавният отговор на Иран беше, че върховният водач (аятолах Али) Хаменей трябва да вземе решението по този въпрос", каза един от служителите, пожелали анонимност.

Друг служител заяви: "Дадохме да се разбере, че нашият водач е против всякакви разговори, но посланието му ще бъде предадено, за да вземе решение . . . Обаче казахме на оманския служител, че всяко нападение срещу Иран ще има регионални и международни последици."

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза, че САЩ и Иран са на ръба на войната и че ситуацията е изключително опасна. Това той каза по повод информацията на "Ню Йорк Таймс", че Доналд Тръмп е одобрил да атакува Ислямската република, но по-късно е отмени това решение.

Русия призовава САЩ да не предприемат безразсъдни действия по отношение на Иран, предаде ТАСС. "Опасността от конфликт не е отминала и ние отново призоваваме отговорните фигури, ако още има такива във Вашингтон, да помислят за последиците", заяви Рябков.

Самолети са били вдигнати във въздуха, а кораби са заели позиция, но така и не се стигнало до изстрелване на ракети, защото дошло разпореждане за отказ от атаката, каза висш представител на американската администрация, както писа "Ню Йорк Таймс".

Засега не е ясно дали ще има в бъдеще удари по цели в Иран, тъй като не става ясно кое е породило отмяната на разпореждането. Не е ясно дали Тръмп е променил мнението си или администрацията е изразила безпокойство относно логистиката или стратегията.

Ако до изпълнение на разпореждането се беше стигнало, това щеше да бъде третата подобна заповед на Тръмп за удари по цели в Близкия изток след ударите, нанесени в Сирия през 2017 г. и 2018 г., отбелязва изданието.

Външнополитическите съветници на европейските правителства са се срещнали в кулоарите на срещата на Европейския съвет за обсъждане на напрежението в региона. Това каза канцлерът на Германия Ангеля Меркел, без да да даде повече подробности. Само добави, че европейските страни все още се надяват, че може да се намери политическо решение на напрежението между САЩ и Иран.

Попитан защо Европейският съвет на срещата си вчера не е приел решения за обстановката в Иран, председателят на ЕС Доналд Туск изрази мнение, че е по-добре ЕС да не се намесва. Следим обстановката с голяма тревога, отбеляза той.

Напрежението между САЩ и Иран нарасна след месец май 2018 г., когато Вашингтон се оттегли едностранно от ядреното споразумение, сключено през 2015 г. Оттогава САЩ оказват натиск върху Иран за предоговаряне на пакта, като наложиха санкции върху износа на ирански суров петрол - нещо, срещу което редица страни се противопоставиха, включително Турция, отбелязва Анадолската агенция.