Иран е готов за справедливи преговори, но не и за капитулация, заяви иранският президент Хасан Рохани, цитиран от Ройтерс и БТА. Той не уточни какви преговори има предвид, но изглежда говореше за възможни преговори с Вашингтон относно ядреното споразумение. Миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп се изтегли от сключеното през 2015 г. ядрено споразумение, но заяви, че е готов да преговаря с Иран, припомня БТА.

"Докато аз съм начело на изпълнителната власт в страната, ние сме напълно готови за справедливи, законни и честни преговори за решаване на проблемите. Но в същото време не сме готови да седнем на масата за капитулация под маската на преговори", се казва в изявлението на Рохани, цитирано на официалния му сайт.

Освен това Рохани обвини Саудитска Арабия и Израел, че се опитват да попречат на постигането на окончателно споразумение за ядрената програма на Иран, отбеляза ТАСС.

Иранският президент добави, че светът трябва да е благодарен на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция за усилията му за защита на морските пътища в Ормузкия залив. Техеран не се стреми да повишава напрежението в региона, но "няма да позволи на никого да нарушава безопасността на Персийския залив и Ормузкия проток".

"Ако американски дронове нарушат отново иранското въздушно пространство, отговорът ще бъде аналогичен на предишния", подчерта Рохани.

Междувременно се появи неофициална информация, че Великобритания е изпратила посредник в Иран за обсъждане на условията за освобождаване на плаващия под британски флаг танкер, задържан от Ислямската република миналата седмица.

По-късно днес британски източник заяви, че Лондон не е изпращал никакви свои представители като посредници за разговори в Техеран.

"Не знаем за никакви представители, които да са изпратени като посредници в Иран", каза британски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс.

Напрежението между Иран и Великобритания се покачи след като Техеран задържа миналия петък плаващия под британски флаг танкер "Стена Имперо", за който твърди, че се е сблъскал с риболовен плавателен съд, припомня Ройтерс. Поради смяната на властта във Великобритания, все още няма и официално изявление по темата.  По-късно днес британски източник заяви, че Лондон не е изпращал никакви свои представители като посредници за разговори в Техеран.

"Не знаем за никакви представители, които да са изпратени като посредници в Иран", каза британски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс.

Напрежението между Иран и Великобритания се покачи след като Техеран задържа миналия петък плаващия под британски флаг танкер "Стена Имперо", за който твърди, че се е сблъскал с риболовен плавателен съд, припомня Ройтерс.