Иран разчита на подкрепата на Русия на фона на трудните преговори за ядрената си програма, предаде ДПА.

"Нямаме ограничения в разширяването на двустранните отношения", заяви иранският президент Ебрахим Раиси на среща с руския президент Владимир Путин в Москва. "Нашето сътрудничество с Русия в борбата срещу тероризма е добра основа за подобни проекти".

Заплахите срещу неговата страна няма да спрат напредъка, добави той, цитиран от иранската агенция ИСНА. "Надяваме се, че американските санкции ще бъдат отменени".

Спорната ядрена програма на Техеран беше тема на срещата между двамата президенти, съобщи Кремъл.

"За мен е много важно да зная вашата позиция", заяви Путин, цитиран в изявлението. Русия неотдавна подчерта, че вижда шансове за постигане на споразумение в спора за ядрените планове на Ислямска република Иран.

На преговорите във Виена големите сили се опитват да спасят сключеното през 2015 г. ядрено споразумение. За тази цел САЩ трябва да се върнат към споразумението, след като го напуснаха едностранно през 2018 г. и да отменят санкциите си срещу Иран. В замяна Техеран ще трябва да спазва задълженията си предвидени в споразумението.

Неотдавна Иран изрази увереност, че в близко бъдеще може да се стигне до сделка, припомня ДПА.

Раиси и правителството му се нуждаят от споразумение, което да позволи отмяна на санкциите, в противен случай има заплаха от размирици в страната, изпаднала в тежка финансова криза. Иранският президент подчерта, че разчита на подкрепата на Путин.