Русия няма база в Иран и (войските й) не са разположени тук. Те извършиха тази операция и засега тя е приключена, уточни ведомството, цитирано от БНР.

Руските самолети използваха база "Шахид Нодже" в западната иранска провинция Хамадан, за да нанесат въздушни удари по мишени в Сирия миналата седмица. ООН обяви, че като действа така, Русия може би нарушава нейната резолюция против доставките на военни самолети за Иран, отбелязват ДПА и БТА.

Военновъздушната база "Шахид Нодже" е затворена за използване от руски самолети, заяви днес говорителят на иранското министерство на външните работи Бахрам Касеми. Той не поясни каква е причината, а само, че това е станало по руско искане, посочва Асошиейтед прес.

Касеми подчерта, че руските удари в Сирия от иранската база, са били извършени с разрешението на Иран и че руската мисия засега е приключила.

Думите му отразяват недоволството на иранските власти, че Русия е дала голяма гласност на факта, че е използвала иранската военна база за ударите си, отбелязва АП.

Бомбардировачи Туполев-22М3 с голям обсег и изтребители Сухой-34 извършиха ударите миналата седмица и това подчерта все по-тесните връзки на Иран и Русия, отбелязва Ройтерс.

Това е внезапен край на безпрецедентното използване на базата край Хамадан от руските сили. То беше първият път, когато чужда сила ползва иранска база след Втората световна война.

Ходът беше разкритикуван както от Вашингтон, така и от някои ирански депутати, които смятат, че така се нарушава конституцията на Ислямската република. Иранският основен закон забранява разполагането на чужди военни бази в страната, дори за мирни цели.

Вчера иранският министър на отбраната Хосейн Деган защити решението за предоставяне на базата на руските самолети Ту-22 и Су-34. Той обаче също укори Москва, че съобщи за този факт, и определи публичното му обявяване като "предателство на доверие".

Ген. Дехган, цитиран от БТА, определи изявленията на Москва като "парадиране" и като "неджентълменски". "Руснаците се опитват да покажат, че са суперсила", каза още той.

Русия и Иран предоставят жизненоважна военна подкрепа на режима на сирийския президент Башар Асад в борбата му срещу бунтовниците и джихадистите, припомня Ройтерс.

Руските самолети, които нанасяха удари по позиции на терористичните групировки в Сирия от иранската военновъздушна база в Хамадан, успешно са изпълнили всички поставени задачи и са се върнали на руска територия, съобщи днес говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС и БТА.

Занапред те ще използват иранската ВВС база на основата на взаимните споразумения и в зависимост от обстановката в Сирия, добави Конашенков.