Иран атакува цели в Пакистан, за които съобщи, че са бази на радикалната групировка "Джаиш ал Адъл", предаде Асошиейтед прес.

Според държавната осведомителна агенция ИРНА ударите са нанесени с ракети и дронове. Засега липсва потвърждение от пакистанска страна.

"Джаиш ал Адъл" е радикална сунитска групировка, която действа основно на територията на притежаващия ядрено оръжие Пакистан, добавя БТА.

Тези удари се нанасят в обстановка на високо напрежение в региона и опасения, че войната в Газа между Израел и "Хамас" може да се разрасне.

Снощи Иран изстреля ракети по "шпионска централа" в Ирак, намираща се близо до комплекса на американското консулство в град Ербил, седалището на полуавтономната област Иракски Кюрдистан, и по цели в Северна Сирия, свързани с екстремистката групировка "Ислямска държава".

Днес официален Багдад определи нападението, при което загинаха няколко мирни граждани, като "крещящо нарушение" на иракския суверенитет.

Атакуваните от Иран цели в Пакистан са две бази на белуджката радикална групировка "Джаиш ал Адъл", отбелязва Ройтерс, като се позовава на иранските държавни медии.

Организацията преди е извършвала нападения срещу иранските сили за сигурност в района на границата с Пакистан.

"Тези бази бяха ударени и унищожени с ракети и дронове", посочват иранските държавни медии без повече подробности.