Вафамер е арестувана през юли, след като участва във филма "Моят Техеран за продан", който е остро разкритикуван от консервативните среди и е забранен в Иран, припомня Франс прес.

В края на юли актрисата е освободена след платена гаранция, чийто размер не е известен. Филмът е продуциран от компания в Южна Австралия и режисиран от иранската режисьорка, емигрирала в Австралия, Граназ Мусави, посочва Асошиейтед прес. Той е заснет в Техеран и критикува хардлайнерската политика на Ислямската република.

Лентата разказва за млада актриса в Техеран, чиято театрална пиеса е забранена от властите и тя се опитва да осъществи мечтите си в чужбина, омъжвайки се за иранец с австралийско гражданство, посочва ДПА.

Продуцентите на филма Джули Райън и Кейт Крозър днес заявиха, че са "дълбоко потресени и ужасени" от новината за присъдата на Вафамер и смятат, че обвиненията срещу нея са свързани с това, че в някои сцени тя се появява без хиджаб (покривало за главата - бел.ред). Те подчертаха, че наказанието е небивало строго при положение, че актриси са се появявали незабулени в други ирански филми.

Австралийският външен министър Кевин Ръд също разкритикува присъдата.
"Австралийското правителство осъжда прибягването до жестоко, нечовешко и унизително отношение и наказания", заяви говорител на външното министерство.
Гневна реакция последва и от Франция.
"Тази пародия на правосъдие срещу една жена е недостойна. Ударите с камшик са варварска практика, забранена от международното право", заяви говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро.

Иранската осведомителна агенция Фарс съобщи, че филмът няма разрешение за разпространение в Иран и се прожектира незаконно. Съпругът на Вафамер - известният ирански кинорежисьор и сценарист Насер Такваеи - обаче опроверга това твърдение, като заяви, че филмът е получил задължителните разрешителни от отдел "Кино" в Министерството на културата и не се прожектира нелегално.

Адвокатът на Вафамер е обжалвал присъдата.