Иракските "Сили за народна мобилизация" (бел. ред - организация шапка на паравоенни групировки) обявиха, че при въздушни удари в района на лагера Таджи са убити шестима души, а трима са тежко ранени. Иракската държавна телевизия съобщи, че ударите идват от страна на САЩ. 

Атаката се случва около 24 часа, след като при нападение с безпилотен самолет САЩ ликвидираха лидера Касим Солеймани, който е една от най-влиятелните фигури сред съюзниците на Иран в Близкия изток.

Късно в петък Вашингтон обясни убийството на иранския ген. Солеймани като нужна стъпка за сигурността, а Тръмп поясни, че е искал да спре война. 

Американският президент заяви, че е разпоредил ликвидирането на ключов ирански военен командир, за да "спре война". Тръмп описа Солеймани като "терорист номер едно в света".

"Солеймани превърна смъртта на невинни хора в своя извратена страст, допринасяйки за терористични заговори на отдалечени места като Ню Делхи и Лондон", каза Тръмп.

Държавният глава коментира, че акцията в петък е трябвало да бъде извършена преди доста време. Тръмп също каза, че Америка не цели смяна на управлението в Иран.

Според Вашингтон Солеймани е бил убит, докато е бил в процес на планиране на "кампания от насилие" срещу американци.

Заместник-говорителят на генералния секретар на ООН Фархан Хак отказа да даде оценка за съответствието с международното право на въздушния удар на САЩ по летището в Багдад, в резултат на който загина иранският генерал Касем Солеймани, предаде ТАСС.

Оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава" заяви днес, че не е нанасяла никакви въздушни удари в района на лагера Таджи северно от Багдад, предаде Ройтерс.

"Коалицията не е нанасяла никакви въздушни удари около лагера Таджи (северно от Багдад) през последните дни", посочи в Туитър говорител.

Малко по-рано генералният секретар Антониу Гутериш публикува изявление, в което лидерите във Вашингтон и Техеран бяха призовани да проявят максимална сдържаност. Гутериш също така изрази и "сериозно безпокойство от повишаването на напрежението".

Вчера специалният докладчик на ООН по извънсъдебните екзекуции Анес Каламар заяви в Туитър, че убийството на иранския генерал "най-вероятно е незаконно", предаде ДПА.

Хак коментира това изказване на Каламар.

"Тя е говорила в своето лично качество на независим експерт", заяви той. Убийството от САЩ на най-видния ирански командир Касем Солеймани е равносилно на започване на война, "отговорът на военни действия са военни действия", заяви вчера иранският постоянен представител в ООН, цитиран от Ройтерс.

Постоянният представител, Маджид Тахт Раванчи, заяви в интервю за Си Ен Ен, че като са "убили" Солеймани, САЩ са започнали нов етап, след като преди това са започнали "икономическа война" с налагането на санкции на Иран през 2018 г.

Повтаряйки позицията на иранското ръководство, той заяви, че ще има сурово отмъщение.

"Отговорът на военни действия са военни действия", каза дипломатът. Вчера по-рано през деня Раванчи заяви на Съвета за сигурност на ООН и на генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш, че Иран си запазва правото на самозащита съгласно международното право.

Междувременно две близкоизточни авиолинии заявиха, че прекратяват полетите си към и от Багдад. Националната йорданска авиокомпания "Роял Джорданиън" заяви днес, че спира всички полети между Аман и Багдад "предвид обстановката в областта на сигурността в иракската столица и на международното летище в Багдад, мишена на удара, при който беше убит ген. Касем Солеймани".

"Роял Джорданиън" има 18 полета между Багдад и Аман всяка седмица. Авиолинията добави, че редовните полети до Наджаф, Басра, Ербил и Сулеймания ще се провеждат по график. Бахрейнската национална авиокомпания "Гълф еър" спира временно полетите до и от градовете Багдад и Наджаф.