Международната полицейска организация Интерпол отказа да коментира искането на Русия за разкриване на местонахождението на бившия служител от администрацията на Кремъл Олег Смоленков.

"Ако или когато участваща страна сподели информация с Интерпол, тя остава на разположение на съответната страна. Ето защо Интерпол не коментира конкретни случаи или лица с изключение на специални обстоятелства и с разрешение на участващата страна", обясниха от организацията след запитване на ТАСС.

Във връзка с това пресслужбата на Интерпол препоръча подробности да се потърсят от "съответните национални органи".

По-рано днес говорителят на МВнР Мария Захарова заяви, че Русия е поискала чрез Интерпол САЩ да й съобщят къде се намира бившият служител на Кремъл, подозиран в шпионаж в полза на Вашингтон.

Американски медии съобщиха, че през 2017 г. информатор на ЦРУ в руското правителство бил изтеглен в САЩ. Дълги години той имал личен достъп до президента Путин и е предоставил тайно направени снимки на документи от неговото бюро.

Последва потвърждение на информацията, че обявеният за шпионин на ЦРУ действително е работил в руската президентска администрация. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Олег Смоленков е работил в руската президентска администрация, но в периода 2016-2017 г. е бил уволнен. Същевременно Песков отрече Смоленков да е имал пряк достъп до Владимир Путин.