Около 191 000 души в Индонезия се нуждаят от спешна хуманитарна помощ, обяви днес Службата на ООН за координиране на хуманитарните дейности след земетресенията и последвалите вълни цунами, опустошили източната част на остров Сулавеси, предаде Франс прес.

От помощ имат нужда около 46 000 деца и 14 000 възрастни хора, най-уязвимата част от населението, живеещи далече от градските центрове, където правителството съсредоточава усилията си, отбеляза агенцията на ООН в оценката си на положението след бедствието.

Броят на намерените трупове след земетресенията и вълни цунами в Индонезия е над 1200, съобщи индонезийската благотворителна организация Акси Цепат Тангап, цитирана от ДПА.

Снимка: БТА

"Общият брой на намерените тела е 1203", каза вицепрезидентът на организацията Инсан Нуррохман.

Говорителят на националната Агенция за управление на ситуацията при бедствия Сутопо Нугрохо обаче заяви, че "данните за над 1200 жертви са въз основа на оценки и че властите имат данни само за 844 загинали". Той поясни, че става дума за 844 идентифицирани от властите жертви.

За безследно изчезнали се водят 90 човека. 48 000 души са били принудени да напуснат домовете си заради двойната стихия, допълни говорителят.

Индонезийското правителство обяви днес, че близо 1200 задържани са избягали от три индонезийски затвора по време на природните бедствия, предаде Франс прес.

"Сигурна съм, че затворниците са избягали, защото са се уплашили от земетресението. Явно това е било въпрос на живот и смърт за тях", заяви пред Франс прес служителката на министерството на правосъдието Шри Пугу Утами.

Земетресение с магнитуд 5,1 разтърси отново днес Индонезия, предаде ТАСС, като се позова на американския Геофизичен институт.

Епицентърът на труса е на 101 километра северозападно от град Палу, на дълбочина от 10 километра. Засега няма данни за пострадали и разрушения.

Трусът става в момент, в който провинция Централен Сулавеси се опитва да се възстанови от мощното земетресение, станало в петък. Трусът тогава причини и катастрофално цунами. Двете бедствия отнеха живота на над 1200 души по последни данни.

Снимка: БТА