Коронавирусът може сериозно да коригира плановете за провеждането на парада на Победата на Червения площад в Москва на 9 май. Кремъл и руското министерство на отбраната обмислят алтернативни сценарии за събитието, съобщава РБК.

По-специално властите обмислят възможността да отложат парада за есента и да се чества на датата, свързана с края на Втората световна война. Обмисля се и пренасянето на тържеството в началото на ноември. На 7 ноември 1941 г., в разгара на битката за Москва, се провежда военен парад, на който лично присъства Йосиф Сталин.

Друг вариант е да се проведе Парадът на победата такъв, какъвто трябва да бъде, на 9 май, но без зрители. В случай на първите два сценария събитието ще се проведе в пълен формат.

На 25 март говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл обсъжда възможността за отмяна на парада за Деня на победата, но не са взети решения в тази връзка. "Решението за провеждане на парада или не и в какъв формат, ще бъде взето, след като се вземе предвид как ще се развива епидемиологичната ситуация", обясни той.

Междувременно руското министерство на отбраната по-рано съобщи, че подготовката за парада на победата се провежда по план. Според агенцията персоналът, който ще участва в парада, е преминал задълбочен медицински преглед.

В подготовката за събитието са предприети мерки за борба с коронавируса. По-специално бяха монтирани бактерицидни ултравиолетови лампи, създаден е запас от дезинфектанти, лекарства и лични предпазни средства в местата за пребиваване на участниците в парада - във военни части на московския гарнизон и учебни заведения на Министерството на отбраната.