Очертаващата се криза в отношенията между ЕС и Турция и икономически въпроси са в центъра на вниманието на днешния гръцки печат "Катимерини" цитира турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който заявява, че гърците са били тези, които са се зарадвали най-много от резултата на местните избори в Истанбул на 31 март, които бяха спечелени от опозиционния кандидат, но по-късно анулирани от Висшата избирателна комисия. "Двойно менгеме за Анкара" е заглавието в "Етнос". Изданието пише, че Атина и Никозия очакват от срещата на върха на Европейския съюз днес и утре да потвърди нуждата от мерки срещу Турция заради сондажите за природен газ край Кипър. Високопоставен европейски представител е заявил, че "(Кипърският) президент Анастасиадис може да разчита на солидарността на колегите си".

Същевременно САЩ подготвят пакет от санкции срещу Анкара, щом страната получи първите пратки от доставката на руските зенитно-ракетни системи С-400. "Ефимерида тон синдактон" призовава на първа страница "Европа да поеме отговорностите си", като съобщава, че на срещата на върха ще бъде поставен въпросът за санкции срещу Анкара. Вестникът цитира и лидера на опозиционната Нова демокрация Кириакос Мицотакис, който заявява, че ще отнесе въпроса и до срещата на Европейската народна партия, която ще се проведе в Брюксел. Друга тема, която коментира "Катимерини", е финансовото състояние на държавната електрическа компания ДЕИ.

Според вестника ДЕИ е на ръба на пропастта и трескаво търси 300 милиона евро до края на месеца. Изданието пише, че влошаването на финансовото състояние на ДЕИ е толкова рязко, че проваля основния "план" на правителството за дружеството, а именно да предаде "горещия картоф" на следващото правителство. ДЕИ търси спешно 300 милиона евро до края на месеца, за да избегне влизането в сила на клаузи в кредитните споразумения, които биха направили заемите незабавно изискуеми. През последните дни финансовият директор на ДЕИ е информирал ръководството за верижните реакции, които могат да се задействат.

След загуби от 903,8 милиона евро миналата година, ДЕИ регистрира през първото тримесечие на тази година нетна загуба от 254 милиона. Ръководството на компанията и правителството опитват да предприемат спешни мерки, като например - да убедят гръцкия енергиен оператор да се откаже от вземания от 109 милиона евро. Икономическият ежедневник "Нафтемборики" дава актуални данни за развитието на гръцката икономика. 5,6 процента ръст на въздушните превози е регистриран през първите пет месеца на годината в сравнение със същия период миналата година. През април растежът на оборота в промишлеността е бил 13,4 процента на годишна база, главно благодарение на големия ръст в преработвателната промишленост. Същевременно по данни на Евростат търговският дефицит на Гърция през първите четири месеца на годината е бил 7,6 милиарда евро или с около 500 милиона повече, отколкото миналата година.