Управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган и основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия, заявиха, че печелят кметските избори в Истанбул с малка преднина, предаде агенция Ройтерс.

Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу заяви пред журналисти в Истанбул, че е спечелил с близо 28 000 гласа повече. Имамоглу се позова на данни от неговата партия.

Минути по-късно валията на Истанбул каза, че кандидатът на управляващата партия и бивш премиер Бинали Йълдъръм е спечелил с около 4000 гласа повече.

Турският вестник "Джумхуриет" - орган на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), разказва сагата около скритите бюлетини за гласовете за кандидата на опозицията за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, акцентирайки, че това е било грубо манипулиране на вота.

"Анадолската агенция на минутата информираше за бюлетините, но когато гласовете в полза на Екрем Имамоглу започнаха да настигат тези на Бинали Йълдъръм, спря да съобщава за подадените бюлетини за Имамоглу в продължение на два часа; не разкри резултатите от преброяването на бюлетините в секциите Бешикташ, Шишли и Бакъркой", пише изданието.

"Националистите на Девлет Бахчели оглозгаха ПСР на Ердоган" - под това заглавие вестникът коментира, че недоволните от режима на Ердоган са гласували за Бахчели и така ултранационалистите са вдигнали рейтинга си.

Изданието съобщава за манипулации на вота в град Бурса в полза на кандидата на ПСР. Кандидатът на ПСР Алинур Акташ обяви, че печели в Бурса с около 1,5 на сто преднина.

"Хюриет" извежда начело изявлението на председателя на областната организация на ПСР Шеноджак, според когото Бинали Йълдъръм печели вота в Истанбул с 3 870 гласа преднина пред Екрем Имамоглу.

В следващите най-многолюдни градове Народнорепубликанската партия печели в столицата Анкара, Измир и Анталия. Управляващата формация запазва Бурса. В национален план тя печели 44,5% от гласовете, докато Народнорепубликанската партия получава 30 на сто. По над 7% от избирателите са подкрепили Партията на националистическото действие и Добрата партия. Прокюрдската Демократична партия на народите има доверието на над 4 на сто от гражданите, други партии печелят общо около 6,5% от гласовете.