Девети ден продължава офанзивата на опозицията в Сърбия, най-вече в столицата Белград, заради непризнаване на резултатите от изборите.

Студентите се заканиха, че ще блокират улиците на Белград за 24 часа в петък, за да протестират срещу това, което според тях е било "измама" на парламентарните избори на 17 декември, спечелени от националистическата десница, съобщава АФП.

Няколкостотин протестиращи се събраха по призив на студентската организация "Борба" пред Философския факултет на Белградския университет, за да поискат преразглеждане на избирателните списъци. Заедно със студентите имаше и опозиционни активисти.

"Обявяваме 24-часова блокада в петък", заяви активистът Иван Биелич на митинга.

Сръбската опозиция обяви още, че ще бойкотира новия частичен вот, насрочен за 30 декември в 30 от 8000 изборни секции в страната, с аргумента, че това не е достатъчно, за да приеме резултатите от парламентарните избори от 17 декември. Опозицията смята, че победата ѝ е открадната в Белград и сигнализира, че сръбски избиратели от съседна Босна и Херцеговина са получили разрешение да гласуват незаконно в столицата. Сърбите в чужбина имат право да участват в парламентарни, но не и в местни избори, уточнява БНТ.

Според основната опозиционна коалиция "Сърбия срещу насилието" сръбски избиратели от съседна Босна са били незаконно допуснати да гласуват в Белград на 17 декември.

Международните наблюдатели, включително тези от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), също съобщиха за "нередности" по време на гласуването, включително купуване на гласове.

Според Иван Биелич блокадата на Белград трябва да започне в петък по обяд (11:00 ч. по Гринуич). Тя ще бъде вдигната на следващия ден, за да могат протестиращите да се присъединят към друга демонстрация, организирана от група интелектуалци, творци и известни личности.

Според официалните резултати Сръбската прогресивна партия (СПП) на сръбския президент Александър Вучич (националистическа десница) печели 46 процента от гласовете срещу 23,5 процента за опозиционната коалиция.

Протестиращите се събраха пред университета

Снимка: БТА/AP Photo/Darko Vojinovic

След изборите се проведоха многобройни протести и демонстрации, които блокираха пътни артерии в столицата, с призиви за анулиране на изборите и за провеждане на нови избори.

В неделя вечерта демонстранти се опитаха да влязат в сградата на кметството на Белград, разбивайки прозорци, след което бяха отблъснати от полицията.

Белградски съд обяви, че четирима арестувани демонстранти ще останат в ареста за още 30 дни по обвинения в "насилствено поведение по време на публично събрание". Други шестима души са под домашен арест по същите обвинения, а едно лице е освободено, съобщи съдът.

Седемте арестувани демонстранти, които се признаха за виновни, получиха условни присъди до шест месеца затвор и глоби от по 20 000 сръбски динара (171 евро), посочва агенцията.

Снимка: БТА/AP Photo/Darko Vojinovic