Доналд Тръмп бе отстранен от бюлетината за първичните президентски избори в щата Мейн, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Както е известно той е фаворитът за спечелването на президентската номинация на републиканците за изборите през 2024 г.

Мейн стана вторият щат след Колорадо, въвел забрана за участие в първичната надпревара за бившия президент заради ролята му в нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 година.

Въпреки че Мейн има само четири електорални гласа, той е един от двата щата, в които те се поделят между кандидатите. Тръмп спечели един електорален глас в Мейн през 2020 г., така че отстраняването му от вота там, ако той се яви като кандидат на републиканците на президентските избори, би могло да има извънредно големи последици в надпреварата, която се очаква да бъде решена на косъм, посочва Асошиейтед прес.

Ръководителката на щатската законодателна власт на Мейн, демократката Шена Белоус, стигна до заключението, че Тръмп, който е основен претендент за президентската номинация на републиканците, е подбудил метеж, като е разпространил неверни твърдения за изборни измами на изборите през 2020 г., а след това е призовал поддръжниците си да се насочат към Капитолия, за да попречат на законодателите да удостоверят вота.

"Конституцията на САЩ не толерира посегателство срещу основите на нашето правителство", пише Белоус в решението си - с което стана първият служител на изборна длъжност, взел подобно едностранно решение, което би могло да има потенциални последици на президентските избори догодина, отбеляза АП.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния съд на щата и Белоус спря изпълнението му, докато съдът се произнесе по въпроса.

Кампанията на Тръмп заяви, че бързо ще подаде възражение срещу "ужасното" решение. Неговите aдвокати оспорват, че той е участвал в метеж и твърдят, че забележките му към неговите поддръжници в деня на безредиците през 2021 г. са били защитени от правото му на свобода на словото, посочва Ройтерс.

Решението беше взето, след като група бивши законодатели от щата Мейн заявиха, че Тръмп трябва да бъде дисквалифициран въз основа на разпоредба на Конституцията на САЩ, която забранява човек да заема длъжност, ако е участвал в "метеж или бунт", след като преди това е положил клетва да служи на САЩ. В тяхно изявление се казва, че Белоус "е застанала на страната на демокрацията и на нашата конституция със своето решение". To се отнася само за първичните избори в Мейн през март, но то може да повлияе на изгледите за победа на Тръмп на президентските избори през ноември, коментира Ройтерс. Решението вероятно ще увеличи натиска върху Върховния съд на САЩ да разреши въпросите относно правото на Тръмп да се кандидатира в национален мащаб съгласно конституционната разпоредба, известна като Раздел 3 от 14-тата поправка.

Трима от шестимата консервативни съдии във Върховния съд бяха номинирани от Тръмп през първия му мандат, отбелязва Ройтерс.

Правозащитни групи и някои избиратели, настроени срещу Тръмп, оспорват кандидатурата му в няколко щата по силата на Раздел 3 от 14-тата поправка, която е приета след Гражданската война в САЩ, за да се попречи на бившите бунтовници да служат в правителството.

За разлика от процедурата в други щати, Белоус, която отговаря за надзора на изборите в Мейн, трябваше да вземе първоначално решение за дисквалификация на Тръмп, преди въпросът да може да бъде разгледан от съда.

Колорадо сложи началото

На 19 декември Върховният съд на Колорадо лиши Тръмп от право на явяване в надпреварата заради ролята му в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., извършен от привържениците му. Забраната беше наложена въз основа на разпоредба в конституцията на САЩ, според която никой, който е "участвал в метеж или въстание против Съединените щати", няма право да заема публична длъжност.

Републиканската партия в Колорадо се обърна към Върховния съд на САЩ с искане да се намеси. Тръмп се очаква също да обжалва решението от свое име.