Анна Дудич - майката на задържаната приятелка на беларуския опозиционер Роман Протасевич, е убедена, че дъщеря ѝ София Сапега също е направила самопризнания под принуда. Подобно мнение изрази по-рано и бащата на журналиста от отклонения над Беларус самолет на "Райънеър". 

Сапега публикува в интернет видеоклип, в който казва, че е редакторка на телеграм канала "Черна книга на Беларус", където са публикувани лични данни на служители на силите за сигурност на Беларус. Рускинята беше задържана като "заподозряна, че е извършила престъпления между август и септември 2020 г." Първоначално бе настанена в следствен изолатор на беларуския КГБ за 72 часа, а впоследствие мярката ѝ за неотклонение "задържане под стража" бе удължена на два месеца. 

Според Анна Дудич обаче самопризнанията са направени под принуда. Във видеоклипа София се върти, отклонява поглед, което според майка ѝ не е типично за нея. "Не разбирам защо дъщеря ми беше задържана. Тя просто живее живота си като нормална млада жена - учи, забавлява се и е влюбена. Никой не е забранил това, нали?", казва тя пред BBC. 

По думите ѝ Сапега, която е родена в Русия, но от август миналата година живее в Литва, не е активист, нито е участвала в миналогодишните протести след оспорваните президентски избори в Беларус. Според Анна Дудич дъщеря ѝ е арестувана единствено заради връзката ѝ с Роман Протасевич. 

"Не вярваме, че това се случва на нас, на дъщеря ни", споделя тя през сълзи пред британската медия. Последното, което чува от дъщеря си, е текстово съобщение от една дума "Мамо", преди телефонът ѝ да изключи. 

"Готова съм да моля за помощ, така че животът на детето ми не бъде нарушен", казва още Дудич. По думите ѝ в затвора не се допускат на посещение роднини на 23-годишната приятелка на Протасевич. Позволено им е било да ѝ оставят само дрехи, храна и тоалетни принадлежности, но не и книги. 

По-рано Дмитрий Протасевич, баща на Роман Протасевич, също каза, че според него синът му е направил "самопризнания" (за организирани от него протести в Беларус) под принуда, както и че има видими следи от физическо насилие.

Протасевич и Сапега излизат от около шест месеца. Двамата бяха задържани от беларуските власти на летището в Минск, след като самолетът, с който пътуваха от Атина до Вилнюс, бе отклонен и направи кацна извънредно в беларуската столица.