В Англия днес влакове почти няма да се движат, тъй като машинистите предприеха втора 24-часова стачка за седмицата, съобщава кореспондент на БНР.

Машинистите продължават стачките във връзка със стария спор за по-добро заплащане. Първата стачка за седмицата бе проведена в сряда.

Стачкуват членове на синдиката Aslef, които отхвърлиха поредното предложение за увеличение на заплатите с аргумента, че е доста под нивото на инфлацията.

Има сведения обаче, че други синдикати може би са пред постигане на сделка с работодателите. Това се отнася най-вече за RMT, най-големият синдикат, защитаващ интересите на транспортните работници, чиито стачки през декември нанесоха загуби от 480 милиона паунда на индустрията под формата на непродадени билети. RMT в момента води активни преговори.

Днес стачкуват също шофьорите на автобуси, но това засяга само някои части на Лондон, както и учителите в два района на Шотландия.

Добра новина за гражданите е, че няма планирани стачки през уикенда. Но това е нещо като затишие пред буря, защото в понеделник ще се състои една от най-големите стачки в историята на националното здравеопазване с участието на стотици хиляди медицински сестри и парамедици.