Във Великобритания започна най-голямата стачка на учители и държавни служители от години, в която се очаква да вземат участие до половин милион души. Хиляди училища ще останат затворени, тъй като над 100 000 преподаватели в Англия и Уелс излизат на улицата с искане за по-големи възнаграждения, предаде Би Би Си.

Всички снимки вижте тук

Към тях ще се присъединят стотици хиляди служители от 124 държавни учреждения и подразделенията им. 

Днешните организирани стачни действия са най-големите от едно поколение насам и правителството обяви, че те ще причинят широкомащабни смущения. Въоръжените сили са в готовност да помагат по границите на Великобритания и в голяма част от страната няма да функционира железопътният транспорт.

Според лидери на профсъюзи в стачката ще участват до 500 000 души и ще бъдат проведени и протести срещу предложение за нов закон, предвиждащ ограничения на правото на стачка в някои сектори. Лидерите твърдят, че това предложение допълнително ще влоши отношенията.

Снимка: БТА/АР

"Вместо да заговорничат за нови начини, чрез които да нападат правото на стачка, министрите трябва да повишат заплащането в цялата икономика - като започнат с достойно увеличение на заплатите за служителите в публичния сектор", заяви Пол Новак, генералният секретар на синдикалното обединение Конгрес на профсъюзите, цитиран от БТА.

Снимка: БТА/АР

Правителството обяви, че ще бъдат въведени "смекчаващи мерки", но стачката ще окаже сериозно въздействие. "Наясно сме, ще има смущения в живота на хората и затова смятаме, че преговорите, а не стачките, са правилният подход", заяви пред репортери говорител на премиера Риши Сунак.

Снимка: БТА/АР