От днес, 23 октомври, гражданите на Хърватия могат да пътуват до САЩ за бизнес и туристически цели без визи, предаде агенция Хина, като се позова на американското посолство в Загреб.

Хърватия бе включена в програмата "Виза уейвър", която представлява всеобхватно партньорство в сферата на сигурността между САЩ и страни участнички. Участието в програмата предоставя възможността на гражданите на страните участнички да пътуват за бизнес и туристически цели в САЩ за срок до 90 дни без необходимост от виза.

И.д. посланик на САЩ в Хърватия Марк Флеминг поздрави хърватското правителство за успешното покриване на критериите за включване в програмата и изрази задоволство, че това ще задълбочи връзките между двете страни.

За да бъде включена дадена държава в програмата "Виза уейвър", тя трябва да изпълни критерии, свързани с борбата с тероризма, върховенството на закона, имиграцията, сигурността на документите и управлението на границите, а процентът на отказани визи трябва да бъде под 3 на сто. Хърватия неотдавна изпълни това условие.

От днес хърватите ще могат да пътуват безвизово до САЩ, след като получат одобрение онлайн чрез Електронната система за разрешения за пътуване (ESTA). Посолството уточни, че подаването на заявление в ESTA може да се направи по всяко време, но министерството на вътрешната сигурност препоръчва на пътниците да го направят възможно по-рано или най-късно 72 часа преди полета.

Така, след като и Хърватия, а преди нея и Полша, изпълниха критериите за безвизово влизане в САЩ, "извън" останаха три страни от ЕС - България, Румъния и Кипър.