Молдова и Грузия получиха от европейския комисар по разширяването Оливер Вархей въпросници за кандидати за членство в Европейския съюз, предаде ДПА.

Молдова и Грузия подадоха молби за членство в ЕС след нахлуването на Русия в Украйна.

Този документ е "първата стъпка от вашия европейски път", каза Вархей на грузинския външен министър Иля Дарчиашвили на среща на външните министри от ЕС в Люксембург днес.

Украйна също подаде молба за присъединяване към ЕС след руската инвазия. Като проява на солидарност, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в петък миналата седмица лично връчи на президента Володимир Зеленски въпросника на Киев.

Попълване на въпросника, който получиха днес двете бивши съветски републики, би позволило да започне обсъждане на въпроса за начало на преговори за присъединяването им към ЕС. Предаването на документа беше излъчено в пряк ефир от грузинския телевизионен канал "Имеди", предаде ТАСС.

"Това е въпросник, с който бихме искали да разберем какво е положението на вашата страна, включително политическото и икономическото състояние. Друга част от въпросника се отнася до съответствието на вашето законодателство с европейското. Това е първата стъпка от европейското ви пътуване от наша страна. От наша страна ние също така сме готови да работим с вас много бързо, за да представим позицията ви пред Европейския съвет, както изискват правилата", каза Вархей.

Въпросникът се състои от 40 страници и съдържа 369 въпроса към грузинските власти.

По-рано днес грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили заяви, че в подготвянето на отговорите ще участват всички ведомства, а процесът ще бъде под негов личен контрол.

На 3 март Гарибашвили подписа молба за предоставяне на Грузия на статут на кандидат за членство в ЕС.

Първата официална стъпка по пътя към присъединяване е даването на препоръка от Европейската комисия към Съвета на ЕС за започване на преговори за членство. След това страната трябва да се споразумее с ЕС за набор от условия или "преговорни глави", които трябва да изпълни.