Две телефонни измами, извършени в столицата, са разкрити след съвместни действия на служители от сектор "Измами" в ГДНП и 02 и 04 РУ-СДВР, съобщиха от МВР

Едната е за 8 000 лева спрямо 88-годишен столичанин, извършена на 31 януари. В резултат на предприети оперативни действия от ГДНП и 02 РУ-СДВР на 1 февруари е задържан 36-годишен участник в измамата, изпълнявал ролята на куриер.

При последвалото претърсване у него и в автомобила му са открити и иззети мобилни апарати, СИМ-карти и други предмети, свързани с осъществяваната от мъжа престъпна дейност.

Втората измама е спрямо 79-годишен, също от София, на стойност 2 900 лева, извършена на 1 февруари. След бърза реакция на криминалистите от ГДНП и 02 РУ-СДВР веднага е установен и задържан 56-годишен мъж, който също е изпълнявал ролята на муле в измамната схема. В хода на разследването, извършено от служители на 04 РУ-СДВР, са намерени иззети инкриминираната сума, както и други вещи, свързани с осъществяваната от задържания престъпва дейност.

И двамата мъже са привлечени като обвиняеми и им е взета постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Работата продължава под надзора на прокуратурата.