Украинската служба за сигурност съобщи, че е задържала седем руски агенти в района на Днепър, в Източната Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Задържаните са заподозрени, че са шпионирали за Москва.

"Украинската служба за сигурност извърши още една важна специална операция, за да разобличи и задържи вражески агенти", се казва в изявление на ръководителя на ведомството Василий Малюк.

Според Украинската служба за сигурност задържаните са предавали на руснаците координатите на критични инфраструктури в Украйна и са събирали разузнавателна информация за движението на украинските сили в Днепропетровска област, а после са ги предавали на руската армия.

"Тяхната евентуална роля в атаката срещу жилищния блок в Днепър на 14 януари, в която загинаха най-малко 45 души, сред които и 6 деца, е в процес на проверка", заявиха украинските служби за сигурност относно задържаните 7 души.

Според Украинската служба за сигурност седмината руски агенти са започнали дейностите си срещу Украйна през октомври 2022 г.

По време на различни претърсвания, извършени в хода на операцията по задържането на седмината, в района на Днепър, са били открити импровизирани взривни устройства и лаптопи и мобилни телефони, както и прокремълска литература.