Йеменското бунтовническо движение "Ансар Аллах" (хуси) разреши на членовете на екипажа на похитения кораб "Галакси лийдър" (Galaxy Leader), сред които има двама българи, да се свържат със семействата си, заяви говорителят на движението, Мохамед Абдел Салам, цитиран от ТАСС.

Българите на борда са капитанът на плавателния съд Любомир Чанев и старши помощник капитанът Данаил Веселинов.

"Към [членовете на] екипажа на задържания израелски кораб се отнасяхме в съответствие с ислямските морални ценности и хуманитарни норми, а също така им беше позволено да се свържат със семействата си", гласи откъс от изявлението му, цитиран от пресслужбата на армията на хусите в Телеграм.

Хусите, припомня Салам, по-рано предупредиха, че "израелски кораби или кораби, сътрудничещи с врага (Израел), ще станат [мишени] поради бруталната агресия и несправедливата обсада на ивицата Газа". Той добави, че завземането на кораба "Галакси лийдър" е извършено "в знак на солидарност с народа и съпротивата на ивицата Газа".

На 19 ноември телевизионният канал "Ал Хадат" цитира източници, според които хусите са заловили израелския товарен кораб "Галакси лийдър" с екипаж от 22 членове от различни държави във водите на Аденския залив. Представителят на "Ансар Аллах" Яхия Сария потвърди завземането, като добави, че корабът е бил изтеглен на буксир до йеменския бряг, а екипажът е бил задържан.

Пресслужбата на израелската армият отрече корабът да е израелски. 

Според специализирания сайт Marine Traffic корабът плава под флага на Бахамските острови. По-късно японската агенция Киодо, цитирана от БТА, информира, че оператор на кораба е японската компания "Нипон Юсен".