Италианският вътрешен министър Матео Салвини потвърди, че хуманитарният кораб "Лайфлайн" с 234 мигранти на борда няма да получи разрешение да влезе в италианско пристанище, предаде Франс прес.

Корабът, който е нает от едноименната германска НПО, се намира на около 30 морски мили от Малта в очакване на информация къде може да закара мигрантите.

"Лайфлайн", който плава под холандски флаг, получи забрана за акостиране в Италия от италианските власти, които му казаха да се обърне към Либия.

Салвини нарече "невежа" френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо, която по-рано днес заяви, че Италия е страната, която трябва да поеме "Лайфлайн".

"Френският министър е невежа, в смисъл, че не е запознат с положението на този кораб, който действа в незачитане на сигналите на италианската и либийската брегова охрана. Това е кораб извън закона, който трябва да бъде конфискуван", заяви Салвини, без да споменава поименно Лоазо.

"Изненадан съм колко са лоши французите, отварянето на пристанището на Марсилия за този кораб би било хубав жест и не е ясно защо той трябва да идва в Италия, след като няма нищо общо с нашата страна", добави той.

"Франция напомня международното право: когато кораб спасява хора в морето, каквито са пътниците на "Лайфлайн", те трябва да дебаркират в най-близкото пристанище, което е в Малта или Италия", заяви по-рано днес Натали Лоазо.

"Строго погледнато на практика трябва да го поеме Италия. Това не устройва всички, но такова е международното право и не сме тук да заменяме правото със закона на джунглата", добави тя.

Италианското министерство на транспорта, което ръководи пристанищата, реагира с изявление.

"Не е вярно, че строго погледнато спасяването на взетите от "Лайфлайн" мигранти е задължение на Италия. Операцията никога не е била координирана с италианските власти, а най-близките пристанища до нея бяха тези на Либия, Малта и Тунис", заяви министерството.

Салвини укори журналистите, които се отнасят към съюзника му, унгарския премиер Виктор Орбан, като към "обществен враг номер едно", предаде ДПА.

Той отбеляза, че Унгария е отказала да приеме 300 бежанци от Гърция и Италия по силата на провалилата се схема на ЕС за преразпределяне на мигранти, а в същото време Франция не е приела 9000.

"Така че ако Орбан е зъл, Макрон е 15 пъти по-зъл", каза Салвини.

45-годишният лидер на крайнодясната антиимигрантска партия "Лига" обаче изглежда е объркал сметките, тъй като 9000 е 30 пъти повече от 300, а не 15 пъти, отбелязва ДПА.

Правителствата на Франция и Италия си разменят нападки откакто Рим отказа да затвори пристанищата си за хуманитарния кораб "Акуариус" с над 600 мигранти.

Миналата седмица, без да споменава директно Салвини, Макрон изрази съжаление, че ЕС е застрашен от "подобна на проказа" надигаща се вълна на популизъм.

На следващия ден Салвини заяви, че френският президент "е прекалил с шампанското" и го предизвика да приеме мигрантите, които Италия отпъжда.

ЕС трябва да убеди страните южно от Либия като Нигер, Мали, Чад или Судан, да допуснат на територията си мигрантски приемни лагери, заяви Салвини.

По-рано италианското правителство беше предложило тези лагери да са в транзитните за мигранти африкански страни, но Салвини изключи Либия от този план след среща с либийски официални лица в Триполи, които са твърдо против.

"Не говорим за Либия, а за страните южно от Либия", каза Салвини на журналисти в Рим, пояснявайки свой по-ранен туит, в който говореше за създаване на "приемни центрове при южните граници на Либия".

На пресконференция със Салвини в Триполи либийският вицепремиер Ахмед Майтиг заяви, че страната му "категорично ще отхвърли присъствие на всякакви имиграционни лагери в Либия, които са забранени по закон".

На тази пресконференция Салвини призова за укрепване на външните граници на Либия и ЕС, обеща пълно спазване на либийския суверенитет и заяви, че Рим и Триполи споделят целта да се спират наети от неправителствени организации спасителни кораби.

Позицията на Италия е, че мигрантите трябва да бъдат спасявани от либийската брегова охрана, а не от европейски НПО, и връщани в Либия, въпреки предупрежденията на правозащитни организации, че така мигрантите са изложени на сериозни издевателства, включително изтезания.

В Рим Салвини отхвърли тези безпокойства като "лъжи и реторика" и заяви, че е посетил първокласен мигрантски център в Триполи, който е под надзора на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Той заяви, че НПО-тата, които помагат на мигранти край либийските брегове, "съзнателно или несъзнателно са съучастници" на трафикантите на хора в Либия.