Американският президент Доналд Тръмп поигра голф в клуба си в Търнбъри, Западна Шотландия, Глазгоу, където прекарва уикенда, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Някои журналисти видяха държавния глава да играе голф, облечен в черно, с бяла шапка. Той помаха на протестиращи в далечината, които скандираха "Не на Тръмп, Не на ку-клукс-клан, не на расистки Съединени щати!", след което продължи играта си.

Част от голф игрището се вижда от плажа, където десетина демонстранти се събраха, за да изразят протеста си срещу визитата. Полицейски кордон блокираше достъпа им до клуба.

Протести срещу Тръмп днес се проведоха и в други части на Шотландия, като тези в Единбург привлякоха близо 10 000 души.

Демонстрантите там издигнаха същия огромен оранжев балон, изобразяващ Тръмп като пищящо бебе, държащо в ръка мобилен телефон за изпращане на съобщения в Туитър, който вчера се издигна край парламента в Лондон, допълва Ройтерс.

Протестното шествие в Единбург бе кръстено "Карнавал на съпротивата" ("Carnival of Resistance").

Протести имаше и край голф клуба на Тръмп близо до Абърдийн.

Демонстрации се проведоха също така в Лондон, макар и по-малки от вчерашните.

Доналд Тръмп, облечен в черен екип, помаха на протестиращите и на жутналистите

Снимка: AP/БТА

Лондонската полиция наложи строги условия за провеждане на планирания протест на крайната десница отчасти заради Тръмп, отчасти заради арестувания крайнодесен лидер Томи Робинсън, както и за контрапротеста на антифашистката организация "Надежда, а не омраза".

Движението посочи, че очаква шествието му да събере до 10 000 участници.