Над двеста души са задържани по време на днешните протести в Беларус срещу президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес.

По-голямата част от арестуваните са в столицата Минск. Полицията използва и гумени куршуми срещу демонстрантите, които я замеряха с камъни. Полицията, въпреки че имаше разрешение да стреля с бойни патрони, не прибягна до тях, както беше заплашила по-рано през седмицата.

В протестното шествие в Минск са участвали над 50 000 души, въпреки заплахата на полицията за стрелба с бойни патрони. Демонстрантите скандираха по адрес на Лукашенко: "Върви си!".

За разлика от предишните протести, демонстрантите решиха днес да не организират шествие в центъра на Минск, а в южната част на столицата. Протесът бе под наслов "Партизански марш", тъй като многохилядното шествие се движеше по Партизански проспект - един от основните булеварди в тази част на града, в която има заводи и скандираха: "Стачка" и "Работниците са с народа". 

Опозиционната лидерка Светлана Тихановска, която намери убежище в Литва, даде срок на Лукашенко до 25 октомври да се оттегли, в противен случай обеща да призове хората от цялата страна да излязат на улицата и да обявят обща стачка.

Центърът на града беше отцепен от бронирана техника и водни оръдия, а десетки военни камиони се забелязваха по улиците. Няколко метростанции бяха затворени, а мобилният интернет в района на шествието не работеше. Пет станции на метрото бяха затворени заради протеста.

Силите на реда използваха специални средства за разпръскване на демонстрантите в района на универсалния магазин "Беларус". Кореспондент на ТАСС съобщи за няколко силни гърмежа, наподобяващи избухване на светошумови гранати.

Началникът на беларуското КГБ Иван Тертел, цитиран от АФП, увери, че има информация за непосредствена опасност от провокация с цел да се дестабилизира Беларус.