В хода на операцията за няколко дни хърватската армия възстановява суверенитета си над близо 20 на сто от територията на страната.

Голяма част от сръбското население напуска територията на бившата република или е прогонено оттам.

С тази операция се слага начало на края на най-активната част на кризата в бивша Югославия, а няколко месеца по-късно се подписват Дейтънските споразумения.

За хърватите това е Отечествена война, а за сърбите - геноцид.

Ето накратко двете гледни точки.

Сръбските източници:


Операция "Олуя" е хърватска военна операция през месец август 1995
Целта й е превземането на сръбската република РСК (Сръбска Крайна). 
Официално тя продължава 4 дни и завършва с падането на РСК.

Международният трибунал по престъпленията в бивша Югославия на първоинстанционното си решение обявява за виновни хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач в предварителна подготовка и изпълнение на план за прогонване на цялото сръбско население от територията на Република Хърватия.
На втора инстанция генералите са оправдани.

В резултат на операцията от територията, заета от хърватските войски, са прогонени над 200 000 сърби.

През 2015 г международният трибунал в Хага отхвърля взаимните претенции на Сърбия и Хърватия, като в решението се казва, че "в действията на двете страни може да се открият определени геноцидни действия, но не е съществувало намерение за геноцид".

По-нататък следва хронологията на събитията и описанието на бойните действия до 7 август. До 9 август се предават и всички останали на територията на РСК сръбски части.

Според сръбския източник, всички сърби са прогонени, а къщите им са методично унищожени. В следващите месеци до територията се допускат само хърватски бегълци и части на армията и полицията.
Сърбите обявяват 2650 са убити, а 340 000 са прогонени.

Гледната точка на хърватската страна

Операция "Олуя" е голяма военна операция на хърватската армия и полиция за възстановяване на държавния суверенитет на Хърватия над териториите, окупирани от сръбските бунтовници и така наречената им самообявена държава "РСК".

Операция "Олуя" изпреварва само с един ден плановете на сърбите да нападнат хърватските части и да разширят териториите под контрола на т. нар. РСК и Република Сръбска на територията на Босна и Херцеговина (следват подробни описания на оперативните и тактически намерения на сърбите).

Председателят на РСК още на 4 август издава заповед цялото "военно население" на републиката да се изсели, за да не попадне под репресиите на хърватите.

Поставена пред вероятността от пълно поражение, вкл. в Босна, където босненските части са в подстъпите на Баня Лука, сърбите са принудени да подпишат примирие, а по-късно, през ноември се подписва Дейтънският мир, който слага край на войната в бивша Югославия.

Числеността на хърватските части, според хърватския източник, е между 150 и 200 000 души (тук влизат и частите, които са заели отбранителни позиции в другия край на страната - Източна Славония, с цел предотвратяване на сръбски удар оттам);400 танка и 350 артилерийски оръдия.

Сръбските части - около 40 000 души, 200 танка и по-малко артилерия, включително минохвъргачки.

Следват обширни и подробни описания на бойните действия, както и обяснения, че сърбите са напуснали заради добре организирана и проведена кампания за всяване на страх у населението.

Напълно се отхвърля цифрата 200 000 сръбски бежанци и се твърди, че 133 хиляди са се върнали в следващите години на територията на хърватската държава, включително в Източна Славония.