Хартум беше разтърсен от въздушни атаки и артилерийски обстрел, но според специалния представител на ООН в Судан вече има сигнали, че враждуващите страни са по-склонни да преговарят, предаде Ройтерс.

Стотици суданци бяха убити, а хиляди бяха ранени, след като на 15 април дългогодишната борба за власт между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) прерасна във въоръжен конфликт.

Въпреки артилерийския обстрел тази сутрин жителите на Хартум и съседните градове казаха, че днес боевете са били с по-слаб интензитет в сравнение с предишните няколко дни.

Сраженията тласкат Судан към гражданска война, която ще направи невъзможен подкрепения от международната общност преход към демократични избори, Целият регион е заплашен от дестабилизация, отбелязва Ройтерс.

Боевете между суданската армия и СБП продължиха и след като на няколко пъти с посредничеството на други държави бяха договаряни примирия.

Поредното споразумение за 72-часово спиране на огъня изтича в полунощ.

Днес СБП обвиниха суданската армия, че нарушава примирието в контролираните от нея области.

Вчера военният лидер генерал Абдел Фатах Бурхан заяви, че никога няма да седне на маса за преговори с "бунтовническия" лидер на СБП генерал Мохамед Хамдан Дагало, по-известен като Хемети. Ръководителят на СБП от своя страна каза, че ще преговаря само след като суданската армия престане да се сражава.

Въпреки това специалният представител на ООН в Судан Фолкер Пертес, заяви пред Ройтерс, че напоследък е усетил промяна в отношението на страните и че те вече са по-отворени за преговори. "През първите седмици думите "преговори" и "разговори" липсваше в изказванията им", отбеляза Пертес.

Той допълни, че враждуващите страни страните са номинирали представители, които биха могли да участват в мирни преговори в Джеда, Саудитска Арабия, или в Джуба, Южен Судан. Пертерс обаче посочи, че е възникнал и практическият въпрос дали представителите ще могат да стигнат до някой от двата града, за да преговарят.

"И двете страни се съгласиха, че тази война не може да продължава", отбеляза дипломатът от ООН.

Суданското здравно министерство каза пред телевизия "Ал Джазира", че от началото на конфликта са загинали най-малко 528 души, а ранените са около 4600. Според ООН обаче реалният брой на жертвите и ранените е много по-голям. Според данни на световната организация боевете в Судан са принудили над 75 000 души да напуснат домовете си.