Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис призова за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа и настоя Израел да увеличи потока от помощи, за да облекчи това, което тя нарече "нечовешки" условия и "хуманитарна катастрофа" сред палестинския народ, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Харис направи по адрес на Израел едни от най-острите досега от страна на висш представител на американското правителство, отбелязва Ройтерс. Призивът на вицепрезидентката тя отправи в реч на събитие в Селма, щата Алабама, по повод годишнината от "Кървавата неделя", когато (7 март 1965 г.) щатски войници избиват мирни протестиращи срещу расовата дискриминация.

На свой ред израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че страната му няма да капитулира пред нереалните искания на "Хамас". Според израелски вестник, Израел бойкотира преговорите в Кайро за прекратяване на огъня в Газа, след като "Хамас" отхвърли искането му за пълен списък с имената на заложниците, които все още са живи.

Харис призова "Хамас" да приеме споразумение за освобождаване на заложниците, което ще сложи началото на 6-седмично прекратяване на огъня и ще позволи приток на повече помощи.

"Хората в Газа гладуват. Условията са нечовешки и общата ни хуманност ни задължава да действаме", каза Харис. "Израелското правителство трябва да направи повече, за да увеличи значително притока на помощи. Без извинения."

"Хамас" твърди, че иска прекратяване на огъня. Е, на масата има споразумение. И както казахме, "Хамас" трябва да се съгласи с тази сделка", заяви Харис. "Нека постигнем прекратяване на огъня. Да съберем отново заложниците със семействата им. И да осигурим незабавна помощ на хората в Газа", призова вицепрезидентката.

Бенямин Нетаняху от своя страна пък призова "Хамас" да направи отстъпки преди по-нататъшните преговори за ново прекратяване на огъня и връщане на заложниците, държани в Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Полагаме големи усилия, за да успеем, но едно нещо ви е ясно - няма да капитулираме пред нереалните искания на "Хамас", заяви десният политик в реч в Тел Авив в неделя вечерта.

Израел не изпрати преговорен екип на последните преговори в Кайро. Делегация на "Хамас" обаче пристигна в египетската столица.

Наред с други неща, Израел изисква списък на заложниците, които "Хамас" все още държи, преди да се съгласи да участва в преговорите, водени с посредничеството на САЩ, Египет и Катар. Много източници описват тези преговори като намиращи се в задънена улица, отбелязва ДПА.

Нетаняху заяви, че е твърде рано да се каже дали през следващите няколко дни ще има солидна основа за споразумение.

Израел също така иска яснота за това колко палестински затворници "Хамас" да бъдат освободени за всеки освободен заложник. Според последните съобщения в международните медии в проекта за споразумение, който се обсъжда през последните дни, 40 заложници могат да бъдат разменени за 400 палестинци в израелски затвори.

Израелският премиер обаче заяви, че все още не е получил задоволителни отговори на израелските опасения и отхвърли международния натиск за сключване на примирие с "Хамас" преди Израел да е постигнал всичките си цели. Със или без споразумение, "ние ще се бием до пълна победа", подчерта Нетаняху.