Ракети удариха единственото действащо летище на Триполи, Митига. Това наложи то да остане затворено за въздушен трафик и предизвика хаос и уплаха сред пътниците, предаде Ройтерс.

Вчера на два пъти властите обявяваха, че се затваря въздушното пространство на летището, след като то беше ударено от ракети. Никой не пое отговорност за нападението.

След разрушаването на Международното летище на Триполи през 2014 г. по време на гражданската война между различните борещи се за власт въоръжени групировки, Митига остана единственото летище в района, обслужващо вътрешни и международни полети.

През последните години летището неведнъж беше удряно от ракети, след като членката на ОПЕК Либия беше обхваната от хаос след падането на Муамар Кадафи през 2011 г.

Вчера, няколко минути след като летище Митига отново подновило работа, пътниците, готвещи да се качат на полет за Тунис, трябвало да бъдат върнати обратно в летищния терминал, след като били видени да падат наблизо три ракети, каза пред Ройтерс очевидец, цитиран от БТА.

Либийците основно летят до Тунис за по-добри медицински услуги.

"Ракета падна в открито пространство и след това се издигна черен пушек", каза очевидецът.

Много пътници трябваше да се върнат в Триполи, след като от съображения за сигурност полетите бяха отменени, а други се редяха на опашки, за да получат информация от авиокомпаниите.

Много хора също така бързаха да стигнат до роднините си, чиито полети бяха анулирани.

Служители на летището заявиха, че въздушното движение вероятно ще бъде възстановено днес сутринта.